STOTINE HILJADA KM

Koliko košta surogat majčinstvo u inozemstvu

Prosječni troškovi uključuju kliničke naknade, surogat nadoknadu, pravne troškove i agencijske naknade

Sretna porodica. Youaremom.com

N. Aj.

16.12.2023

Vijest da je Marija Šerifović, postala majka, odjeknula je poput bombe u javnosti. Ona je dobila sina Maria 2. decembra putem surogat majke u Sjedinjenim Američkim Državama, a ekipa Telegraf Biznisa provjerila je koliko košta čitav proces.

Pouzdana agencija

U jednoj američkoj agenciji za surogat majčinstvo navode da se prosječna cijena kreće od 130.000 (oko 225.000 KM) do 160.000 dolara (277.000 KM).

- Međunarodno surogat majčinstvo može koštati samo 50.000 dolara u istočnoj Evropi ili Južnoj Americi, ali pronalaženje pouzdane agencije zahtjeva određena istraživanja i smjernice - dodaju.

Prosječni troškovi uključuju kliničke naknade, surogat nadoknadu, pravne troškove i agencijske naknade. Budući roditelji također treba da dio budžeta namjene za kompenzaciju donatorima jajnih ćelija i lijekove za plodnost, kao i putne troškove (koji nisu uključeni u ove procjene), dodaju iz agencije.

Polovina budžeta

- Naknada za surogat majčinstvo će uzeti skoro polovinu ukupnog budžeta. Agencijski i pravni troškovi mogu uzeti još jednu trećinu. Ostatak vašeg budžeta je za kliničke procedure i povezane troškove - navode iz agencije.

Za razliku od drugih zemalja, u Americi skoro cijeli "trošak" treba da bude plaćen unaprijed.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.