SVE BIH PONOVILA

Rodila je dijete svom bratu i njegovom partneru: ''Bilo je to posebno iskustvo''

Sabrina Henderson dobrovoljno se javila da postane surogat za svog brata, koristeći svoju jajnu ćeliju i spermu svog šogora

Sabrina s Tristanom. Instagram

M. Z.

8.11.2023

Žena koja je rodila bratovo dijete kaže da je on njen ''izuzetno poseban nećak'' i da je toliko uživala u tome da se dobrovoljno javila da za njega rodi još jedno dijete. Tridesetogodišnja Sabrina Henderson (Sabreena) htjela je pomoći svom bratu Šenu Petriju (Shane Petrie, 33), da osnuje svoju porodicu - pa mu je postala surogat majka. 

Majka četvero djece

Šen i njegov suprug Pol (Paul, 37) odlučili su 2020. da su spremni postati roditelji. Sabrina - koja je majka četvero vlastite djece - dobrovoljno se javila da postane surogat, koristeći svoju jajnu ćeliju i Polovu spermu, prenosi "Mirror".

Ona je u septembru prošle godine rodila Tristana, a porodica je nedavno proslavila njegov prvi rođendan. Šen i Pol mnogo ga vole, kao i ostatak porodice, a Sabrina ga vidi kao svog ''posebnog nećaka'' zbog njihove jedinstvene veze. Kaže da je osjećala ponos zbog svog surogat majčinstva da se dobrovoljno javila da će to ponovo učiniti ako i kada Šen i Pol budu htjeli podariti Tristanu brata ili sestru.

Sabrina, upraviteljica nekretnina, rekla je:

''Moj poseban nećak''

- Tristan je savršen, zdrav i jako voljen. Šen i Pol su najbolji očevi - stalno pričaju o njemu i Tristana nazivaju svojim ''majmunčićem''. S Tristanom imam tako posebnu vezu jer sam pomogla u njegovom stvaranju - zapravo nema riječi kojima bi se to opisalo, ali to je intenzivna ljubav. Mnogi ljudi mi pokušavaju reći da je, budući da je moje jaje iskorišteno, on moj sin pa bih ja trebala biti njegova mama, ali Tristan je njihovo dijete. On nikada nije bio moj.

- Svako ima priču o tome kako je nastao, on je samo ekstra poseban. Vidim ga kao svog ekstra posebnog nećaka i sebe nazivam njegovom ''omiljenom tetom'' - mislim da sam zaslužila to pravo. Ponosna sam na ono što sam mogla učiniti za Šena i Pola pa sam rekla rado bih to ponovila - dodaje.

Sabrina i njene četiri sestre bile su podrška za Šena kada je sa 16 godina otkrio da je gej. Kad su Šen i njegov suprug odlučili da žele postati roditelji 2020. godine, Sabrina je bila najbolji kandidat za surogat majčinstvo i bila je sretna što može pomoći. To je zato što je njena najstarija sestra već imala tri carska reza, srednja je imala teške trudnoće, a njene dvije najmlađe sestre tada su još bile tinejdžerice. Sabrina je pristala upotrijebiti Polovu spermu i njeno jaje kako bi oba oca bila u srodstvu s bebom.

Od novembra 2020. do decembra 2021. bilo je pet neuspjelih pokušaja oplodnje i spontanih pobačaja prije nego što je konačno ponovo zatrudnjela u januaru 2022. Rekla je:

- Kad smo saznali da sam pobacila, bili smo potpuno slomljeni. Toliko sam krvarila i čak sam trebala operaciju jer moje tijelo prirodno nije puštalo trudnoću. Bilo je užasno. Ali, to me nije spriječilo da pomognem bratu i kad smo dobili dopuštenje od ljekara, pokušali smo ponovo.

Napetih devet mjeseci

- Dan kada sam saznala da sam ponovo trudna bio je prekrasan, iako smo svi bili malo pesimistični zbog našeg prethodnog iskustva. Bilo je to napetih devet mjeseci, ali, srećom, ovaj put je sve bilo uredu - prisjeća se.

Tristana je rodila 28. septembra 2022., na radost Šena, Pola i cijele porodice. Prošlog mjeseca proslavili su djetetov prvi rođendan i Sabrina je rekla da je njen nećak jako sretan i jako voljen, piše "Večernji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.