PROTESTI U BEOGRADU

Opozicija optužila Vučića da je poslao huligane na proteste: "Pokazao je svoje nasilničko lice"

Osuđujemo pokušaj predstavljanja mirnih protesta nasilničkim, istakli su

Protesti u Beogradu. AP

N. H.

25.12.2023

Protesti srbijanske opozicije održani u Beogradu okončani su nasilnom reakcijom policije. Nakon završetka, javnosti se obratila opoziciona lista okupljena oko Dragana Đilasa "Srbija protiv nasilja", a u tom obraćanju su optužili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je poslao huligane koji su isprovocirali nasilje. 

U svom saopćenju su naveli da je Vučić još jednom pokazao svoje nasilničko lice. 

- Nisu dozvolili gradskim odbornicima i narodnim poslanicima da uđu u Skupštinu grada, poslali su svoje huligane da prave incidente, da bi na kraju Vučić na građane koji se bune zbog pokradenih izbora poslao specijalne jedinice koje su primenile brutalnu silu. O tome svedoče mnogobrojni snimci, kao i činjenica da su jednog od demonstranata krvnički pretukli i polomili mu nogu, šutirajući ga dok je ležao na zemlji. Napadnut je od strane policije i Radomir Lazović, koopredsjednik Zeleno-lijevog fronta i to po okončanju protesta - naveli su sa liste Srbije protv nasilja.

Također, osudili su nasilje koje je vlast primijenila za razbijanje demonstracija građana.

- Osuđujemo pokušaj predstavljanja mirnih protesta nasilničkim. Posebno osuđujemo hapšenje velikog broja demonstranata koji nisu dali nikakvog povoda za to. Njima ćemo obezbjediti pravnu zaštitu. Najoštrije osuđujemo laži koje je u više javnih obraćanja večeras izgovorio Aleksandar Vučić. Građanima obećavamo da, bez obzira na cijenu, nećemo odustati od borbe za poništavanje izbora i normalnu i pristojnu Srbiju koju svi želimo. Nikada nećemo prihvatiti krađu koja je organizovano sprovedena na izborima 17. decembra. To nije pitanje toga koja će stranka biti vlast, to je pitanje opstanka Srbije -  zaključuje se u saopćenju.

Vučić se u svom govoru zahvalio "stranoj obavještajnoj agenciji", koja ga je navodno informisala o pripremi nasilne smjene vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.