JASNA PORUKA

Ambasador SAD u Srbiji: Nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mjesto u demokratskom društvu

Žalbe treba podnositi legalnim, mirnim i nenasilnim sredstvima, rekao je

Kristofer Hil. Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

S. S.

25.12.2023

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil poručio je danas da nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mjesto u demokratskom društvu i dodao da legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih da poštuju volju naroda.

- U satima i danima koji su pred nama, lideri Srbije i njeni građani treba da se sjete: Legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih stranaka, bilo pobjedničkih ili gubitničkih, da poštuju volju naroda izraženu na izborima - naveo je Hil.

On je dodao da rad izbornih institucija ostaje od ključnog značaja, "čak i kada Srbija radi sa OSCE-om i drugima na rješavanju nedostataka u svojim demokratskim procesima". 

- Žalbe treba podnositi legalnim, mirnim i nenasilnim sredstvima. Nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mjesto u demokratskom društvu - naveo je američki diplomata.

Hil je istakao da policija održava javni red i mir i da mora da učini sve kako bi zaštitila dostojanstvo građana i građanska prava.

- Uvjeren sam da će Srbija proći kroz ove izazove sa ojačanom demokratijom. Svi građani Srbije imaju pravo da budu saslušani i odgovornost da svoje političke stavove iskažu na miran način i bez pribjegavanja nasilju - zaključio je američki ambasador u Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.