GLASNOGOVORNIK KREMLJA

Peskov: Postoje pokušaji iz inostranstva da izazovu nemire u Beogradu

Rekao je i da saradnja Rusije i Srbije "ima veoma široke perspektive u najrazličitijim oblastima"

Dmitri Peskov. AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Anadolija

25.12.2023

Rusija smatra da postoje pokušaji trećih strana da izazovu nemire u Srbiji gdje je održano više protesta protiv izbornih rezultata.

- Postoji unutrašnje zakonodavstvo, izborna tijela, a ima i posmatrača koji nisu zabilježili kršenja koja bi mogla dovesti u sumnju legitimnost održanih izbora. Osim toga, postoje procesi i pokušaji trećih sila, pa i iz inostranstva, da izazovu slične nemire u Beogradu. To je ono što vidimo - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi.

Moskva, dodao je, ne sumnja da će Vlada Srbije obezbijediti vladavinu prava u zemlji, dodajući da su događaji koji se dešavaju u zemlji unutrašnja stvar Srbije i da se Rusija nikada ne miješa u takve stvari.

- Sve što se dešava je čisto unutrašnja stvar Srbije. Srbija ima legalno, legitimno rukovodstvo, koje je, po našem mišljenju, sposobno da poduzme sve neophodne mjere. Nikada se nismo miješali i ne namjeravamo da se miješamo u unutrašnje stvari, posebno u unutrašnje stvari naše savezničke i partnerske Srbije - rekao je Peskov.

Dodao je da Rusiju i Srbiju "ujedinjuje zajedničko istorijsko i kulturno naslijeđe" i da Moskva "veoma pažljivo" tretira svoje veze sa Beogradom i "veoma ih cijeni".

Rekao je i da saradnja Rusije i Srbije "ima veoma široke perspektive u najrazličitijim oblastima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.