JAVNI PRIJEVOZ

Komunalno društvo „Autotrolej“ objavilo: Nepalci i Indijci prevozit će Riječane

Očekuje se da će ova inicijativa poboljšati kvalitetu usluge i zadovoljstvo putnika

Pokušaj riješavanja problema nedostatka vozača. Autotrolej

Z. K.

10.1.2024

Komunalno društvo „Autotrolej“ iz Rijeke planira zaposliti 20 stranih radnika iz Nepala i Indije kako bi riješilo problem nedostatka vozača koji traje od 2021. godine. Prvih deset vozača očekuje se da će početi raditi krajem februara, dok će preostalih deset stupiti na dužnost tokom marta i aprila.

Osnovni kursevi

Prije početka rada, strani radnici prolaze osnovne kurseve engleskog i hrvatskog jezika, a vožnju ćepočeti na manje zahtjevnim gradskim linijama u prvoj gradskoj zoni, a svaki će imati mentora koji će ih podržavati u procesu prilagodbe.

„Autotrolej“ je pokušao riješiti problem nedostatka vozača putem stalno otvorenih javnih konkursa i ponuđenih prekvalifikacija za vozače. Međutim, nedostatak odaziva domaćih radnika nije dovoljan za održavanje cjelovite usluge javnog gradskog i prigradskog prijevoza.

Stabilnost i kvaliteta

Uz poteze putem javnih konkursa, „Autotrolej“ će zaposliti strane radnike kako bi osigurao stabilnost i kvalitetu javnog prijevoza. Smještaj i obroci za strane radnike bit će osigurani putem agencije koja je posredovala pri njihovom zapošljavanju.

Zapošljavanje stranih vozača predstavlja korak prema otklanjanju problema nedostatka radne snage i osiguravanju nesmetanog javnog prijevoza u Rijeci. Očekuje se da će ova inicijativa poboljšati kvalitetu usluge i zadovoljstvo putnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.