PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović: To što Dodik govori treba svakoga zabrinjavati, tako misli gotovo svaki Srbin u RS

Oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine. Nama to ne odgovara, rekao je Milanović

Zoran Milanović. Saša Miljević/PIXSELL

H. J. I.

12.1.2024

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas boravi u Splitu, gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Između ostalog, Milanovića su novinari pitali da prokomentariše situaciju u BiH.

- To u BiH na jedan način za nas ne znači ništa. Na drugi način sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako se tiče i nas - rekao je Milanović. 

"Tamo je sve komplicirano"

- Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Aviana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio BiH. To je sad nekakva misija EU. I šta se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su.

To se nije dogodilo jednom, stalno se to događa. Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dvije sedmice kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komotno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH. Mi smo tražili da se uključimo u tu Altea misiju jer smo članica NATO-a. Kad je ta misija počinjala, nismo bili i NATO i EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davati svoje ljude u Afganistan - rekao je Milanović i nastavio:

Pitanje statusa i digniteta

- Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da sudjelujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balavca. Ovog trenutnog ministra vanjskih poslova. Mi smo zemlja, imamo svoj ponos i interese. Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu šta hoće. A šta Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikoga. Pa ne bismo mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Nizozemska koja je tamo bila u Srebrenici je uredu.

Ovo što Dodik priča, s njim se ne slažem, rekao sam mu da se smiri. Ali to misle svi Srbi - rekao je Milanović, govoreći o Dodikovim prijetnjama. 

- To što Dodik govori treba svakoga zabrinjavati, tako misli gotovo svaki Srbin u RS. To je stvarnost. Oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine. Nama to ne odgovara. Ali to je stvarnost. To je realan život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.