BURNE REAKCIJE

Rat meteorologa u programu uživo: "Izvoli sjedni ti, prevarantu! Sjedni tu. Ovo ste mi namjestili"

Todorović je u programu Informer TV-a rekao da "lažnim meteorolozima ne želi davati na značaju" već da želi razgovarati o vremenu

Rat uživo u programu. YouTube

Z. K.

14.1.2024

Sukob između školovanih srbijanskih meteorologa i entuzijasta nastavio se u subotu, kada su se penzionisani meteorolog Republičkog hidrometeorološka zavoda Srbije (RHMZ) Nedeljko Todorović i meteorolog amater Ivan Ristić u studiju televijske postaje Informer TV nakratko susreli i posvađali, javlja Blic.

Pokušao smiriti situaciju

Todorović je u programu Informer TV-a rekao da "lažnim meteorolozima ne želi davati na značaju" već da želi razgovarati o vremenu.

- Javnost je čula da oni nisu stručni ljudi za poslove meteorologije i o toj temi više ne želim govoriti. Možemo pričati o prognozi - rekao je Todorović.

U tom je trenutku u studio ušao Ristić, što je naljutilo Todorovića, koji je demonstrativno iskočio iz stolice i krenuo prema izlazu iz studija.

- Izvinjavam se, odmah ću izaći! Istog trena izlazim, izvoli sjedni ti, prevarantu! Sjedni tu. To ste mi namjestili. Prema tome doviđenja - rekao je Todorović dok je izlazio iz studija.

Ristić je pokušao smiriti situaciju te Todorovića pozvao da se vrati u studio.

- Neđo, dođi slobodno, ja ne znam u čemu je problem - rekao je Ristić.

Ristić je na društvenoj mreži Facebook komentirao incidentu u studiju Informer TV-a.

- Do daljnjeg samo objavljujem ILMETEO tekstove. Neću više raditi prognoze za Srbiju. Dosta mi je ovog ponižavanja od strane diplomiranih meteorologa. Prvak Jugoslavije iz fizike, Olimpijada u Londonu, trostruki prvak Evrope u prognozi vremena, IRIE jedan od najboljih meteo-modela trenutno, ARW-IR lovac na superćelijske oluje i da idem u policiju davati izjavu, dosta je! - napisao je Ristić na Facebooku.

Podsjetimo, protiv trojice popularnih meteorologa amatera, Ivana Ristića, Đorđa Đurića i Marka Čubrila, predane su krajem prošle godine kaznene prijave. Jedan od jedan od podnositelja prijave, izvjesni Dušan J., za sebe kaže da je diplomirani meteorolog i pripadnik Ministarstva odbrane Republike Srbije.

U prijavi je naveo da se u zadnje vrijeme sve češće na televiziji i u novinama pojavljuju osobe koje se predstavljaju kao meteorolozi, aludirajući na Ristića, Đurića i Čubrila. Optužio ih je da nemaju potrebne stručne kvalifikacije meteorologa, ali da svejedno prognoziraju vrijeme.

Netačne informacije

- Po Zakonu o hidrometeorološkoj službi prognozu smiju iznositi jedino uposlenici Republičkog hidrometeorološkog zavoda - stoji u prijavi.

Dušan J. tvrdi da su "njihove prognoze o vremenu i vremenskim prilikama netačne i preuveličane s ciljem da privuku pažnju u novinama i tako ostvare što veću zaradu.

- Netačnim prognozama "stvaraju i šire paniku među građanima jer ne znaju koliko je to zaista točno i opasno, a širenje panike putem medija je kazneno djelo - rekao je Dušan J.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.