NAKON SASTANKA

Grlić-Radman u Ankari: U interesu Hrvatske je sigurna, stabilna, institucionalno funkcionalna država BiH

Grlić-Radman se u okviru službene posjete u Ankari sastao sa šefom turske diplomacije Hakanom Fidanom

Grlić-Radman i Fidan. Anadolija

Anadolija

16.1.2024

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman izjavio je danas u Ankari da je Republika Turska za Hrvatsku kandidat za članstvo i da ostaje ključni partner Evropske unije.

Grlić-Radman se u okviru službene posjete u Ankari sastao sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom.

Šef hrvatske diplomatije je nakon sastanka kazao da su imali vrlo srdačan i konstruktivan razgovor o bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i odnosima Turske i Evropske unije.

- Turska je za Hrvatsku kandidat za članstvo u EU i ostaje ključni partner Evropske unije - rekao je Grlić-Radman.

Grlić-Radman je istakao da Hrvatska nikada neće štedjeti napore da EU ima konstruktivan dijalog s Turskom.

Pozitivni trend

Naglasivši da je i današnji susret u Ankari potvrdio obostranu spremnost i želju za dodatno jačanje bilateralnih odnosa, Grlić-Radman je kazao da je u protekle 32 godine diplomatskih odnosa između Turske i Hrvatske potpisano više od 50 sporazuma.

- Iznimno mi je drago da naši bilateralni ekonomski odnosi iz godine u godinu imaju uzlaznu putanju. Veseli nas stalni rast trgovinske razmjene koja je u 2022. godini prvi put premašila milijardu dolara. Preliminarni podaci pokazuju da se taj pozitivni trend nastavlja - kazao je Grlić-Radman.

Pozdravivši interes turskih investitora za Hrvatsku, Grlić-Radman se zahvalio Republici Turskoj za podršku u procesu integracije Hrvatske u OECD-u, što je jedni preostali neispunjeni vanjskopolitički prioritet Hrvatske.

Najavivši da će sutra posjetiti tursku provinciju Adijaman, koja je u februaru prošle godine pogođena razornim zemljotresima, Grlić-Radman je kazao da će mu to biti prilika da vidi napore koje Turska ulaže u obnovu nakon potresa, ali i otvoriti školu koja je tamo obnovljena hrvatskom donacijom putem UNICEF-a.

On je dalje kazao da je s turskim kolegom razgovarao i o nizu regionalnih i globalnih tema, situaciji na Bliskom istoku, te je dodao da žele vidjeti mir i sigurnost, a ne eskalaciju. Dodao je da su razgovarali i o rtu u Ukrajini i situaciji na zapadnom Balkanu.

Nastavak saradnje

- Hrvatska i Turska jednako posvećuju veliki interes za sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu - kazao je Grlić Radman i dodao da su razgovarali i o nastavku saradnje u okviru trilateralnog formata Hrvatska, Turska i Bosna i Hercegovina.

Također je kazao da Hrvatska od početka podržava teritorijalni integritet, cjelovitost, suverenost i nezavisnost BiH s kojom Hrvatska dijeli najdužu granicu na zapadnom Balkanu.

- U interesu Hrvatske je sigurna, stabilna, institucionalno funkcionalna država BiH koja ima dva entiteta i gdje su sva tri naroda, bošnjački, srpski i hrvatski, jednakopravni i imaju jednaka prava, uključujući i jednako pravo zastupanja na svim razinama vlasti - kazao je Grlić-Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.