O KOSOVU

Petković: Ukidanje platnog prometa ima za cilj egzodus srpskog naroda

Kosovska središnja banka (CBK) donijela je odluku da od 1. februara jedina dopuštena valuta na Kosovu bude euro

SCREENSHOT: TANJUG

FENA

19.1.2024

Direktor Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije Petar Petković ocijenio je da je pokušaj ukidanja platnog prometa na prostoru Kosova jedna od najtežih odluka i jednostranih poteza Albina Kurtija i Prištine koja za cilj ima "bukvalno egzodus srpskog naroda i njihov opstanak na Kosovu".

Od 1. februara jedina dopuštena valuta je euro

- Kada hoćete nekome da ukinete plaće, penzije, socijalna davanja, studentske stipendije, materijalne troškove za opstanak i funkcioniranje institucija, jasno je da želite da se obračunate sa srpskim narodom i mi smo se snažno suprotstavili ovakvom načinu gaženja prava srpskog naroda na Kosovu - poručio je Petković, prenose kosovski mediji.

Odluka je naime kosovske središnje banke (CBK) da od 1. februara jedina dopuštena valuta na Kosovu bude euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa u većinski srpskim sredinama.

Neće dozvoliti da ijedan Srbin na Kosovu ostane bez zarade

Petković je dodao da je medijsko obraćanje samo jedan segment diplomatske borbe koja traje danima i da će Srbija apsolutno učiniti sve da se odluka ne sprovede.

- Mi sada vodimo ozbiljnu diplomatsku bitku da jednostavno ova odluka ne stupi na snagu, ali imajući u vidu s kim treba da razgovaramo, tko je s druge strane stola koji isključivo razmišlja o krizama, o eskalaciji situacije na Kosovu, ne znam šta mogu da kažem. Što se tiče Beograda i Srbije, mi nećemo dozvoliti ijedan Srbin ili bilo ko prima plaću, penziju ili bilo kakvo socijalno davanje ili vrši novčanu transakciju u dinarima na prostoru Kosova, nikoga od njih nećemo ostaviti bez njihovih zarada. Mi na to ne smijemo pristati jer je cilj Kurtija da ovakvom jednom nasilnom, protupravnom uredbom, zapravo ide u pravcu etničkog čišćenja Srba na Kosovu - poručio je direktor Kancelarije za Kosovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.