BIJESNI ZBOG PRESUDE

U ponedjeljak u Beogradu protesti zbog oslobađanja optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu je u petak oslobodio četvoricu osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Slavko Ćuruvija. AP Photo/Pedja Milosavljevic, File

FENA

4.2.2024

Ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je naručila i organizirala država, ostaje nekažnjen zločin, 25 godina pošto je počinjen i devet godina od početka suđenja, objavila je u nedjelju Fondacija Slavko Ćuruvija i pozvala na proteste ispred Apelacionog suda u Beogradu koji je optužene oslobodio krivice.

Apelacioni sud u Beogradu je u petak oslobodio četvoricu osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. nakon što je niži sud pripadnike nekadašnje srbijanske tajne službe dvaput proglasio krivima i osudio na 100 godina zatvora.

Fondacija koja nosi ime ubijenog novinara, rekla je da odluka suda znači da se "pravosuđe predalo pred silom".

Ćuruvija, novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Europljanin" ubijen je s više hitaca 11. aprila 1999.

Za to ubistvo su tek 2015. optuženi tadašnji šef tajne službe Radomir Marković i trojica visokih dužnosnika službe Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Apelacioni sud je ocijenio kako nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili krivnju Markovića, Radonjića, Kuraka i Romića.

Trajne posljedice

Takva sudska odluka potaknula je osude novinarskih udruga, građanskih pokreta i civilnog društva u Srbiji, regiji i svijetu, uz ocjene da je to udarac na slobodu medija u Srbiji, te dodatna nesigurnost za novinare koji su u svom poslu često meta napada, prijetnji pa i otvorenog nasilja.

Predsjednik Povjerenstva za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je odluku o oslobađanju optuženih za ubistvo okarakterizirao kao "veliki poraz pravne države i demokratije", te odsustvo riješenosti da se kazni nasilje nad novinarima.

Podsjetivši da u svijetu više od 85 posto slučajeva ubistava novinara ostaje nerazriješeno i nekažnjeno, Matić je konstatirao da će odluka suda imati "trajne posljedice jer utvrđuje da je najjeftiniji oblik cenzure – ubistvo novinara".

Gulnoza Said, predstavnica Povjerenstva za zaštitu novinara, upozorila je da presuda šalje "jezivu poruku" u Srbiji da ubistva novinara prolaze nekažnjeno.

Udar na novinare i medijsku zajednicu

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever presudu vidi kao "strašan udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji", ali i na "demokratiju i vladavinu prava".

- Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi rješavati slučajeve ubistva novinara. Također, novinarima se šalje poruka da ih država neće zaštititi - napisala je Sever na društvenoj mreži X.

Presudu "razočaravajućom" za srpsko društvo i novinarsku zajednicu vide i Reporteri bez granica, Koalicija za slobodu medija i regionalna balkanska mreža SafeJournalist, koja okuplja više od 6.000 medijskih djelatnika diljem bivše Jugoslavije.

- Pravda za novinare je ključna za slobodu medija i društvo vladavine zakona - poručio je Odjel za slobodu medija pri OESS-u.

Obeshrabrujuća odluka suda

Oglasio se i State department ocijenivši odluku suda kao "obeshrabrujuću".

- Obeshrabrujuće je vidjeti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegova ubistva. Tužan dan za novinarstvo - navedeno je u pisanom odgovoru američke vlade na upit Glasa Amerike.

Fondacija Slavko Ćuruvija pozvala je na prosvjedni skup u ponedjeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.