KOSOVSKA VLADA

Kosovo neće povući odluku o ukidanju dinara, Kurti nudi vrijeme za prilagodbu

Europska unija istaknula je zabrinutost zbog posljedica koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba

Premijer Albin Kurti. Fena

FENA

13.2.2024

Kosovska vlada se neće miješati u odluku Središnje banke Kosova (CBK) o ukidanju upotrebe dinara u platnom prometu, ta odluka neće biti poništena, a dat će se vrijeme za prilagodbu, poručio je premijer Albin Kurti, neizravno prihvaćajući sugestije međunarodne zajednice o vremenu za prilagodbu za kosovske Srbe.

Od 1. februara stupila na snagu

Na Kosovu je od 1. februara stupila na snagu uredba CBK koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Europska unija istaknula je zabrinutost zbog posljedica koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje uredbe, ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Ne mogu poništiti tu odluku, ali nećemo imati nikakve kaznene mjere, ne želimo nikoga kažnjavati, rekao je Kurti za Bloomberg, te najavio da će Srbi na Kosovu dobiti vrijeme da se prilagode novoj odluci, prenosi Hina.

- Radimo na sveobuhvatnijim informacijama koje ćemo objaviti u narednim danima - poručio je Kurti.

Beograd je u međuvremenu zbog uredbe CBK-a i posljedica koje ona proizvodi zatražio izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić upozorio da to može imati "nepopravljivu štetu".

Vučić naveo podatke

Vučić je naveo podatke da Srbija iz svog proračuna isplaćuje 60.946 plaća i penzija na Kosovu, 2.430 stipendija studentima i financira pučke kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, naglasivši kako je "očito" da zabrana dinarskog platnog prometa i ukidanje dinara kao sredstva plaćanja "izravno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih osobnih sredstava za život".

Ukazavši da je uredba kosovskih vlasti u suprotnosti s rezolucijama i poveljama UN-a, on je od međunarodne zajednice zatražio "hitne i odlučne poteze" kako bi se zaustavio progon Srba s Kosova i stvorili uvjeti za nastavak normalnog dijaloga između Beograda i Prištine.

Pošiljka dinara koju je Beograd poslao na Kosovo posredstvom licencirane britanske tvrtke "Henderson" u međuvremenu je vraćena s graničnog prijelaza, što je potaknulo prosvjede na sjeveru, uz poruke da se desecima tisuća pripadnika srpske zajednice ugrožava egzistencija.

Posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je u utorak Tanjugu da je Washington bio "potpuno jasan" da ne može biti jednostranih poteza na Kosovu, te da bi oni mogli imati posljedice.

Esckobar u povodu odluke o zabrani dinara na Kosovu istaknuo da bi o tim pitanjima trebalo komunicirati u rokovima koji ne utječu na stanovništvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.