PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Zapad od Srbije traži da prizna Kosovo i da se odrekne RS-a

Prema njegovim riječima, u okviru prvog zahjteva, da se prizna Kosovo, je i zahtjev "da se Srbija odrekne Republike Srpske".

Vučić: Tvrdi da traže od njega priznanje Kosova. Anadolija

Anadolija

2.3.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu kako je jedan od zahtjeva Zapada da njegova zemlja prizna Kosovo te da se u okviru toga traži i "da se Srbija odrekne Republike Srpske - javlja Anadolu.

Marionetski režim 

Vučić je u obraćanju građanima u Predsjedništvu Srbije naveo kako Zapad od Srbije očekuje tri stvari, da prizna Kosovo, da uvede sankcije Rusiji i da se u Srbiji uvede marionetski režim.

Prema njegovim riječima, u okviru prvog zahjteva, da se prizna Kosovo, je i zahtjev "da se Srbija odrekne Republike Srpske".

- Odricanje od RS je jedan ključni razlog. Iako su se mnogi smijali, činjenica je da stvari u Ukrajini ne idu onako lako kako su mnogi na Zapadu mislili, a protiv Rusije. Rusi su ti koji imaju inicijativu - rekao je Vučić.

Kako je naveo, u okviru toga je važno odricanje od Republike Srpske i "da Srbija aktivno radi protiv RS-a i samo kada ga se odreknemo bićemo dobri".

Vučić je ustvrdio da na Srbiju vrše pritisak različite grupe koje djeluju sinhronizovano, a koje, kako je rekao, žele vraćanje starog "marionetskog" režima s kojim mogu da upravljaju. Vučić je podsjetio na izjave da će Srbija trpjeti posljedice zbog toga što se nije priključila sankcijama protiv Rusije.

Situacija se nije popravila

Rekao je također da se situacija oko dinara na Kosovu ni na koji način nije popravila ili promijenila na bolje uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika i dodao da će pritisak na srpski narod na Kosovu i na državu Srbiju biti veći.

- Situacija oko dinara na Kosovu i Metohiji ni na koji način se nije popravila ili promijenila na bolje, uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika da pomognu po pitanju teškog položaja srpskog naroda i ubijede vlasti u Prištini da promijene svoje odluke - rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne postoje nikakve naznake koje govore da će te odluke biti promijenjene.

- I u skladu s tim, mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rješenja za snabdijevanje novcem, odnosno isplatom prinadležnosti, od plata do penzija našem narodu na Kosovu i Metohiji. Ovo sam rekao zbog toga što je sasvim jasno da se nikome po tom pitanju ne žuri. Taj pritisak na Albance neće biti veći, već će biti samo veći pritisak na srpski narod i na državu Srbiju - istakao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.