PREMIJER

Kosovo: Kurti se pridružio svjetskim čelnicima u pozivu na prekid vatre u Gazi

Pridružujem se potpredsjednici Kamali Harris i drugim svjetskim čelnicima, kazao je Kurti

Anadolija

FENA

5.3.2024

Kosovski premijer Albin Kurti pozvao je u utorak na trenutni prekid vatre u Gazi te se tako pridružio pozivu američke potpredsjednice Kamale Heris (Harris) i drugih svjetskih čelnika koji pozivaju na provedbu primirja kako bi se omogućila pomoć opkoljenom palestinskom području ali i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Brza i odlučna akcija

- Pridružujem se potpredsjednici Kamali Harris i drugim svjetskim čelnicima u pozivu na trenutni prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca i povećanje humanitarne pomoći. Smrt i patnja civila u mjesecima nakon terorističkog napada Hamasa su hitan poziv za brzu i odlučnu akciju - napisao je Kurti na društvenoj mreži “X”.

Američka potpredsjednica Kamala Heris pozvala je na trenutnu provedbu šestosedmičnog primirja u Gazi kako bi se omogućio priljev više pomoći na opkoljeno palestinsko područje i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Goleme razmjere patnje

- S obzirom na goleme razmjere patnje u Gazi, mora doći do trenutačnog prekida vatre, najmanje sljedećih šest sedmica - rekla je Harris u nedjelju, izazvavši oduševljenje okupljenih na 59. obljetnici "Krvave nedjelje" u Alabami, gdje su policajci pretukli američke demonstrante za građanska prava prije gotovo šest desetljeća.

Na jugu Izraela u terorističkom napadu 7. listopada militanti Hamasa ubili su 1200 i oteli 253 ljudi.

Izrael je na nakon toga odgovorio vojnim napadom na Gazu u kojem je stradalo više od 30.000 Palestinaca, prema podacima ministarstva zdravstva enklave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.