NOVI IZBORI

Vučević: Beogradske izbore treba raspisati što prije

U ponedjeljak je počeo rok od mjesec dana za raspisivanje beogradskih izbora

Miloš Vučević. RTRS

FENA

8.3.2024

Potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević kazao je u petak da beogradske izbore treba raspisati što prije te tako potvrdio tvrdnje srbijanske opozicije da se vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) žuri da građani na birališta izađu 28. aprila.

Ne smije se gubiti vrijeme

Nakon što je odlučeno da se ide na nove beogradske izbore jer vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela osigurati većinu vijećnika za formiranje vlasti u Beogradu traju sukobi između vladajućeg SNS-a i opozicijskog korpusa lijevih i desnih stranaka o tome kada će izbori biti raspisani.

Vučević je istaknuo kako ne treba gubiti vrijeme jer se na taj način zapravo gubi vrijeme za organizaciju Exspo izložbe koja će u toj zemlji biti održana 2027. godine te velikih infrastrukturnih projekata, ali i za poboljšanja uvjeta života i standarda građana i za velike investicije u Beogradu.

- Mislim da ako izgubimo još dva, tri sedmice zato što nekom ne odgovara da prekida odmor, ili da će dobiti neki bod na zloupotrijebi nekog događaja kao što je ono što nam se dogodilo 4. maja 2023. to nije dobro - rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, prijedlog da Ana Brnabić bude predsjednica Skupštine Srbije je dobr jer je Brnabić svojim radom i zalaganjem zaslužila povjerenje i podršku ne samo jedne političke stranke, nego i javnosti i građana Srbije.

-Ona će se dobro snaći, bit će odlična predsjednica Skupštine Srbije i mislim da će moći predsjedavati, odnosno voditi parlament u iduće četiri godine i čeka je puno posla - rekao je Vučević, gostujući na TV Prva.

Biranje vlasti

U ponedjeljak je počeo rok od mjesec dana za raspisivanje beogradskih izbora a izbore po Zakonu o lokalnoj samoupravi treba raspisati predsjednik Skupštine Srbije koji još nije izabran.

Zbog toga staje otvoreno pitanje kada će Beograđani ponovno birati novu gradsku vlast dok predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Zoran Lukić ističe je da je posljednji rok za raspisivanje gradskih izbora 3. aprila.

Srbijanska opozicija okupljena u koaliciji "Srbija protiv nasilja", slijedom zakonskih rokova, smatra da datum koji predlažu vladajući nije prihvatljiv jer se dotad ne mogu osigurati svi uvjeti za slobodne i poštene izbore.

Srpska napredna stranka osvojila je na lokalnim izborima 17. decembra prošle godine 49 mandata, proeuropska opozicijska koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, dok koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.