"PRESTATI S UBIJANJEM"

Novi Pazar: Više stotina okupljenih performansom iskazali protest i poslali podršku narodu Palestine

Građani su nosili bijele papire sa crvenim mrljama, simbolizujući tako prolivenu krv Palestinaca

Sa performansa u Novom Pazaru. Anadolija

Anadolija

9.3.2024

Nekoliko stotina Novoapazaraca učestvovalo je u protestnom performansu koji je u tom gradu organizovalo udruženje “En-Nisa”, a u cilju pružanja podrške narodu Palestine, sa zahtjevom da Izrael sa napadima i ubijanjem Palestinaca prestane odmah, javlja Anadolija.

Predsjednica udruženja “En-Nisa”, Azra Šemsović kazala je da Novi Pazar i na ovaj način staje uz narod i gradove koji pružaju bezrezervnu podršku braći i sestrama u Palestini. Okupljeni su bili u prilici da tokom protesta prilože i dobrovoljne priloge za pomoć Palestini.

Novi Pazar - Avaz
Novi Pazar - Avaz
Novi Pazar - Avaz
Novi Pazar - Avaz
Novi Pazar - Avaz
+5

- Svjedoci smo, iz dana u dan gledamo stravične scene koje doživljava narod Palestine od Izraela. Historija ne pamti ovakav vid brutalnosti. Mi smo odlučili da i dalje nastavimo sa protestima, ovog puta u vidu performansa u srcu Novog Pazara, na centralnom gradskom trgu. Animirali smo više od 400 građana koji su svojim tijelima ispisali poruku “Free Gaza” i narodu Gaze poručili da će Gaza, ako Bog da, uskoro biti slobodna. Građani su nosili bijele papire sa crvenim mrljama, simbolizujući tako prolivenu krv Palestinaca. Zahvaljujem svim građanima, ovako smo poslali poruku i nadamo se da će ona obići svijet - rekla je Šemsović.

Ona je najavila da će udruženje kojim rukovodi sa protestima u znak podrške narodu Palestine nastaviti i tokom svetog mjeseca ramazana.

Ovo novopazarsko udruženje organizovalo je u novembru prošle godine najmasovniji skup ikada u tom gradu, "Za slobodu, za mir, za Palestinu", kojem je prisustvovalo oko 30 hiljada osoba. ​​​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.