EKOLOŠKA AKCIJA

Na Paričkom brdu u Novom Pazaru zasađena “Palestinska šuma”

Šaljemo poruku da narod u Gazi nije zaboravljen, da tamo negdje ima neko ko ih se sjeća i nosi u srcu

Zasadili šumu. Anadolija

N. Aj.

21.10.2023

Grupa entuzijasta okupljena oko neformalnog udruženja građana “Za zdrav Novi Pazar“ od ranih jutarnjih sati na padinama Paričkog brda u Novom Pazaru sadi 3.000 stabala crnog bora,.

Prema riječima člana grupe građana "Za zdav Novi Pazar“, Rušida Hasića, višestruki je značaj te ekološke akcije. Ističe da su članovi sami finansirali kupovinu stabala a da su saglasnost za parcelu na kojoj se sadi šuma dobili od Javnog preduzeća "Srbija šume“.

Poduhvat volontera. Anadolija

- Više je razloga zašto je važno pošumljavanje Novog Pazara. Na ovaj način podižemo ekološku svijest građana, a sa druge strane benefiti šume bit će mnogobrojni. Nažalost, vazduh u Novom Pazaru je jako zagađen. Smatramo da na ovaj način, sadnjom šuma, dajemo doprinos smanjenju zagađenja. Jednog dana ovo ogoljeno brdo izgledaće dosta ljepše, vjerujem da ćemo biti sretni kada svoju djecu i unučad budemo ovdje dovodili - izjavio je za Anadoliju Hasić.

On je istakao da su aktivisti grupe "Za zdrav Novi Pazar“ jednoglasno odlučili da sadnju stabala crnog bora posvete žrtvama Palestine, a da Novi Pazar dobija prvu "Palestinsku šumu“ u svijetu, kao simbol saosećanja građana sa braćom i sestrama u Palestini.

- Strašno je gledati kako ginu civili, stari, žene, djeca...Gledamo kataklizmične scene i nama je to preteško da gledamo. Sadnjom "Palestinske šume“ šaljemo poruku da narod u Gazi nije zaboravljen, da tamo negdje ima neko ko ih se sjeća i nosi u srcu - rekao je.

Pozivu te grupe građana na akciju sadnje stabala odazvalo se oko 60 volontera, ekoloških aktivista i građana Novog Pazara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.