KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Kurti: Dijalog sa Srbijom i dalje nije prioritet Vlade Kosova

Premijer Kurti rekao i da je spreman za nove parlamentarne izbore, ako to traži opozicija, ali da nema namjeru da podnese ostavku

Albin Kurti. Anadolija

Anadolija

22.3.2024

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da dijalog sa Srbijom i dalje nije među tri prioriteta njegove Vlade, iako se prema medijima čini da je to glavni prioritet.

Kurti je konferenciji za medije sa ministrom finansija, rada i transfera Hekuranom Muratijem govorio o dostignućima Vlade na njenu treću godišnjicu. On je naveo da su glavni prioriteti Vlade bili pandemija, zapošljavanje i pravosuđe, te da bi bilo lijepo kada bi dijalog oduzimao manje vremena.

- Da li bi bilo dobro da nam dijalog oduzima manje vremena, sigurno da, ali normalizacija ne zavisi od nas. Ja sam prihvatio Osnovni sporazum i to je veliko dostignuće vanjske politike Kosova. Imamo i Aneks primjene, ali šta mi da radimo kada, od kada je prihvaćen prije više od godinu dana, pet puta sam nudio da se potpiše, pet puta je odbio predsjednik Srbije i nema sedmice da srpski zvaničnici nisu kršili barem 8 od 11 članova sporazuma - kazao je Kurti.

Povodom njegove objave od sinoć da su se pripadnici Vojske Srbije kretali uz samu graničnu liniju sa Kosovom, Kurti je kazao da nema informacija da je ponovo bilo približavanja granici.

- Sve je pod nadzorom i u stanju spremnosti za bilo kakva iznenađenja. Sigurnosne institucije razgovaraju i informišu i naše međunarodne partnere, EULEX i KFOR, NATO i EU. Do sada, u 16 ​​sati, nema dokaza da su se danas ponovo približili. Oni imaju neke vojne vježbe, ali vježbe se ne održavaju deset metara blizu granice. Oni dolaze u bezbjednosnu zonu jako blizu granice gdje praktično nisu potrebni ni dronovi, ni dvogledi da bi se vidjeli jedni s drugima - kazao je Kurti.

Također je naglasio da ukoliko se želi normalizacija odnosa, onda vojska ostaje u kasarni i ne dolazi na granicu, ni vojnici, ni vojna vozila.

Premijer Kurti rekao i da je spreman za nove parlamentarne izbore, ako to traži opozicija, ali da nema namjeru da podnese ostavku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.