IZASLANIK SAD

Gabrijel Eskobar boravio na Kosovu, sastao se i s Albinom Kurtijem

Iskreno govoreći, ovi izazovi su zbog trenutnog tretmana srpske manjine, rekao je Eskobar

Eskobar: S Kurtijem razgovarao o dinaru. Tanjug

FENA

14.3.2024

Izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar) izjavio je u četvrtak u Prištini da mu je kosovski premijer Albin Kurti u dobrom i otvorenom razgovoru obećao da će razmotriti neke od prijedloga u vezi s pitanjem zabrane upotrebe dinara na Kosovu.

Eskobar je poslije sastanka novinarima rekao da su propisi Centralne banke Kosova o dinaru "donijeli probleme nekim građanima ove države", dodajući da su SAD zbog toga "veoma zabrinute", prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Premijer je ovo prihvatio i obećao da će pogledati neke od prijedloga koje sam mu danas iznio - rekao je Eskobar.

Američki zvaničnik je rekao da se nada da će kosovska vlada biti fleksibilna tokom sastanka o ovom pitanju sljedećeg utorka, ne iznoseći više detalja.

Pitanje dinara je zateglo odnose između Kurtijeve vlade i američke administracije, pošto su američki zvaničnici ranije izjavili da ih kosovska izvršna vlast ne tretira kao partnere.

Eskobar je rekao da SAD ostaju najpouzdaniji i najposvećeniji partner Kosova, ali da pitanje dinara predstavlja izazove u odnosima s Kosovom.

- Iskreno govoreći, ovi izazovi su zbog trenutnog tretmana srpske manjine. Žalosno je što moramo da prođemo kroz ovu situaciju - rekao je on.

Kazao je kako će biti nastavljen rad na rješavanju pitanja, dodajući da je to "hitno humanitarno pitanje koje moramo odmah da riješimo".

Izaslanik SAD je posjetu Kosovu započeo dan ranije, kada se sastao sa predsjednicom Vjosom Osmani, liderima opozicionih partija i političkim predstavnicima Srba na Kosovu.

Američki izaslanik je poslije sastanka sa Osmani pozvao Kosovo i Srbiju da sprovedu sve dogovore postignute u dijalogu.

Poslije sastanka sa američkim izaslanikom, pojedini srpski političari izrazili su "ohrabrenje" pristupom SAD nekim nedavnim odlukama Vlade Kosova i rekli da su od njega dobili garancije za rješenja "u korist srpske zajednice".

Prije posjete Kosovu, Escobar je izjavio da je primjena odluke kosovskih vlasti da zabrane upotrebu srpskog dinara "nekompetentna" i "katastrofalna".

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa euro kao jedinu valutu za plaćanja na Kosovu.

Država Srbija dodjeljuje milione eura Srbima na Kosovu isplatama u dinarima – kroz paralelni sistem – plata, penzija i dodatne pomoći, prenosi RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.