UPUĆENA INICIJATIVA

Hoće li mladi Hrvati moći glasati sa 16 godina?

MMH očekuje od stranaka koje ciljaju na mjesta u saboru da spremnost na uključivanje mladih u procese donošenja odluka

Mladi Hrvati. Luka Stanzl / PIXSELL

D. H.

25.3.2024

Mreža mladih Hrvatske (MMH) uputila je parlamentarnim strankama predizborne zahtjeve, tražeći uključivanje mladih u procese donošenja odluka s najmanje 15 posto mjesta u 10 izbornih jedinica te donošenje kvalitetne stambene politike.

MMH očekuje od stranaka koje ciljaju na mjesta u saboru da spremnost na uključivanje mladih u procese donošenja odluka pokažu vlastitim primjernom te da dio mladih, umjesto na dno izborne liste, stave na pozicije s kojih imaju realne šanse ući u sabor.

Što traže od parlamentarnih stranaka?

Od parlamentarnih stranaka traže također da se obvežu donijeti kvalitetnu stambenu politiku koja će mladima omogućiti stambeno osamostaljivanje, poput širokog programa izgradnje javnih stanova, povećanja studentskih smještajnih kapaciteta te smanjenja ili ukidanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine, ali i reguliranja tržišta najma.

MMH pritom naglašava da sufinanciranje kreditnog zaduživanja nije i ne može biti mjera namijenjena mladima. Zahtjevima od stranaka traže i da se obvežu na poticanje participacije mladih kroz kvalitetnu provedbu Zakona o savjetima mladih te poništavanje njegove sporne izmjene kojom je predviđeno savjetodavno tijelo nadležno svim lokalnim i regionalnim savjetima mladih.

Traže spuštanje dobne granice za glasanje na 16 godina

Dodatno, traže izmjene Ustava s ciljem spuštanja dobne granice za glasanje na 16 godina za izbore na svim razinama, zadržavanje predmeta Politika i gospodarstvo u strukovnim školama, te sustavno uvođenje Građanskog od, napominu goja i obrazovanja kao zasebnog predmeta.

MMH traži i da se uspostavi model višegodišnjeg financiranja udruga mladih i za mlade kroz javno tijelo odgovorno za mlade te da se osiguraju sredstva za redovito istraživanje potreba i prioriteta mladih koja će služiti kao osnova pri izradi budućih dokumenata za mlade.

"Dostojanstvene radne uvjete treba osigurati smanjivanjem udjela rada na određeno, informiranjem..."

Poručuju i da dostojanstvene radne uvjete ponajprije treba osigurati smanjivanjem udjela rada na određeno vrijeme te informiranjem i osnaživanjem mladih za ostvarivanje svojih prava - kao radnika, samozaposlenih te kao poslodavaca.

Zahtjeve su, napominju, kreirali na temelju istraživanja provedenih u proteklih pet godina kojima su identificirali potrebe i prioritete mladih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.