HRVATSKA

Sabor sutra raspravlja o položaju Hrvata u BiH

Hrvatska, ističe se u Izvještaju, podupire suverenitet, integritet i teritorijalnu cjelovitost BiH

Sabor će raspravljati o BiH. Arhiv

G. M. / Hina

7.12.2020

Hrvatski sabor sutrašnju sjednicu će započeti raspravom o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu.

Sabor je tu Deklaraciju donio u decembru 2018. i u njoj odredio Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova kao tijelo koje mu jednom godišnje podnosi izvještaj o ostvarivanju ciljeva navedenih u Deklaraciji.

Ministarstvo, koje je u tom kontekstu prikupilo očitovanje nadležnih nacionalnih tijela, u Izvještaju je pobrojalo svoje, aktivnosti predsjednika Vlade i Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te aktivnosti i projekte 13 ministarstava.

Hrvatska, ističe se u Izvještaju, podupire suverenitet, integritet i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao države dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Svestrani partnerski odnosi s BiH, jednakopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda te euroatlantski put BiH, glavne su odrednice pristupa hrvatske Vlade koja je usmjerena na poboljšanje položaja i unapređenje života hrvatskog naroda u BiH.


Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.