OD DANAS

Počinje popis stanovništva na Kosovu: Novčane kazne za one koji odbiju

Popis se organizira uz osobno prisustvo domaćina kućne zajednice, u stambenom objektu ili u blizini prebivališta/kuće ispitanika

Kosovo. Anadolija

FENA

5.4.2024

Agencija za statistiku Kosova (ASK) danas počinje proces registracije stanovništva u zemlji, koji će trajati do 15. maja.

ASK je najavila da će informacije prikupljene tijekom popisa poslužiti kao osnova za donošenje značajnih odluka "utječući na svaki aspekt života", od zdravstvene zaštite, obrazovanja, razvoja infrastrukture do alokacije resursa i planiranja politike.

U informacijama koje su predstavljene javnosti se kaže da popis pomaže u razumijevanju demografskih promjena i planiranju javnih usluga. To se odnosi na škole i bolnice, pružanje različitih usluga po općinama, transport, izdvajanja iz proračuna, raspodjelu i ograničenja državnog osoblja na centralnoj ili lokalnoj razini i za buduće planiranje.

- Neophodan je (popis) za oblikovanje budućnosti zajednica i nacije. Točan popis osigurava pravednu zastupljenost i raspodjelu vladinih sredstava - kažu iz ASK-a.

Popis se organizira uz osobno prisustvo domaćina kućne zajednice, u stambenom objektu ili u blizini prebivališta/kuće ispitanika (građana), prenosi agencija Beta.

U ovisnosti od broja članova domaćinstva, starosti i spola, očekuje se da intervju u domaćinstvu sa četiri člana traje oko 30 minuta. Podaci koji se traže u upitniku za sva polja su obvezni za popunjavanje. Prema Zakonu o registraciji stanovništva, podaci moraju biti tačni, jer će biti provjereni od strane drugih izvora i svako neslaganje može biti dio kazne.

Pružanje netačnih podataka je kažnjivo i kazna je od 30 do 2.000 eura. Za pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku koji govori, ispitanik ne mora odgovoriti i nema kazni. Za odbijanje popisa stanovništva kazna se kreće od 30 do 2.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.