TREĆE IZDANJE SAJMA

Priština: Otvoren dvodnevni Međunarodni sajam turizma ”Kosovo 2024”

Na Sajmu učestvuje gotovo 300 kompanija iz 15 različitih zemalja svijeta

Svečanom ceremonijom otvoren je dvodnevni Međunarodni sajam turizma. Anadolija

Anadolija

12.4.2024

Svečanom ceremonijom otvoren je dvodnevni Međunarodni sajam turizma ”Kosovo 2024”, koji se održava u Palati mladih u Prištini, javlja Anadolija.

Treće izdanje Sajma turizma

Ovo je treće izdanje Sajma turizma, koji organizuje Turistička zajednica Kosova pod pokroviteljstvom Opštine Priština.

Na Sajmu učestvuje gotovo 300 kompanija iz 15 različitih zemalja sveta: Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Turkiye, Japana, Bugarske, Malte i s afričkog kontinenta.

Izvršni direktor Turističke zajednice Kosova Baki Hoti rekao je na otvaranju Sajma da je Kosovo tokom 2023. godine zabilježilo rast broja međunarodnih posetilaca za 28,4 odsto, te da se taj trend nastavlja.

- Ako uporedimo januar 2024. sa januarom 2023. godine, imamo više od 50,8 odsto povećanje broja međunarodnih posetilaca koji posećuju Kosovo. Dakle, Kosovo sada nije samo tranzitna zemlja za posjetioce, već je mesto gde posjetioci borave dva, tri ili četiri dana i svakim danom postaje sve privlačnije, zahvaljujući potencijalima koje ima i zalaganju aktera - rekao je Hoti.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama rekao da ovogodišnji sajam obećava da će biti uspešniji od prethodnog, zbog učešća velikog broja turističkih profesionalaca.

Međunarodni sajam turizma

- Međunarodni sajam turizma služi kao vitalni cilj za prestonicu i centar pažnje o velikom i širokom potencijalu koji Kosovo ima, kao turistička destinacija bogata kulturom, historijom i impresivnom prirodnom lepotom - naglasio je Rama.

Zamenik ministra industrije Kosova Mentor Arifaj je naveo podatak da je tokom 2023. godine izdato 1,5 miliona boravišnih dozvola, od kojih su najviše bili strani posetioci. Arifaj je istakao da Kosovo turistima predstavlja gradove, prirodu, ski centre, tradicionalnu kuhinju i druge vrednosti. Kazao je da Vlada radi na razvoju turističkog sektora, kroz digitalizaciju turizma i unapređenje infrastrukture.

Na otvaranju Međunarodnog sajama turizma Kosovo 2024., rečeno je i da se radi na povećanju smještajnih kapaciteta u kontekstu organizacije Mediteranskih igara Priština 2030.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.