OBJAVIO NA FACEBOOKU

Smjenjen Arifi Šćiprim: Teške riječi na račun Srbije i dijela albanskih kolega

Moja nasilna smjena, sinoć u ponoć, bez ikakve zakonske procedure, dolazi nakon Vučićeve posljednje ovosedmične javne prijetnje, napisao je Šćiprim

Šćiprim potvrdio smjenu. Facebook

Z. K.

21.4.2024

Arifi Šćiprim (Shqiprim) kazao je da su ga vlasti Srbije, u ponoć, smijenile s pozicije predsjednika Općine Preševo, piše Radio Slobodna Evropa. 

Formiran privremeni organ

U međuvremenu, u odluci Vlade Srbije od 18. aprila, bez navođenja razloga, navodi se da je raspuštena Skupština općine Preševo, te je najavljeno formiranje privremenog organa.

Arifi je 20. aprila rekao da je formiran privremeni organ do sljedećih izbora, a da je Ragmi Mustafa postavljen na čelo Preševa, općine na jugu Srbije, naseljene većinom Albancima.

- Vučić (Aleksandar, predsjednik Srbije) već neko vrijeme javno prijeti Albancima Preševske doline. Moja nasilna smjena, sinoć u ponoć, bez ikakve zakonske procedure i bez najave, dolazi odmah nakon Vučićeve posljednje ovosedmične javne prijetnje, i 24 sata nakon što mi je srpski sud izrekao kaznu za postavljanje albanske državne zastave 28. novembra - napisao je Arifi na Facebooku.

Arifija i njegovu stranku Alternativa za promjene osudio je sud u Vranju u Srbiji na kaznu od 470 eura zbog postavljanja albanske zastave na stranačkim uredima u Bujanovcu 27. novembra 2022., dan uoči godišnjice nezavisnosti Albanije.

U odluci je navedeno da su on i njegova stranka proglašeni krivima jer su 27. novembra 2022. godine u 21:05 sati "istakli zastavu strane države, Albanije, a nisu istakli zastavu Srbije". Ovim su, naveo je sud, Arifi i njegova stranka prekršili zakon koji regulira upotrebu zastave i drugih nacionalnih simbola Srbije.

Lako sredstvo

Arifi je za svoju smjenu okrivio i albanske političke predstavnike u Preševskoj dolini - Preševu, Medveđi i Bujanovcu, koje je optužio da su postali "lako sredstvo Vučiću i Srbiji za provođenje njegove antialbanske agende u Preševskoj dolini".

Zbog nesuglasica među albanskim političkim strankama, u lokalnoj vlasti u Preševu već nekoliko godina vlada politička nestabilnost. Preševo je jedna od tri općine na jugu Srbije u kojima je većinsko albansko stanovništvo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.