SRBIJANSKI PREDSJEDNIK

Vučić u UN-u: Glasajte protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv

Vučić: Rezolucija neće dovesti do mira. Screenshot

E. Ć.

23.4.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u Njujorku stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u maju mjesecu.

Vučić je "ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu".

- Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv - izjavio je Vučić.

On je kazao kako je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci u tajnosti, te da niko u Srbiji nije bio informisan o tome.

Vučić je dodao da je "rezolucija pripremana i uz potpuno ignoriranje Srba u BiH, institucija te zemlje, njezinog ustava i zakona, te da je podijelila narode u toj zemlji, uz protivljenje legitimnih predstavnika Srba i ignoriranja institucija, zakona i Ustava BiH".

On je naglasio da Srbija dosljedno osuđuje "strašne zločine u Srebrenici", te da su to uradila i dvojica predsjednika Srbije, ranije Boris Tadić i on, posjetivši Srebrenicu i odajući počast žrtvama, dok je je 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Vučić drži da je nacrt rezolucije usmjeren ka odgovornosti samo jedne strane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.