OŠTRA REAKCIJA

Tamara Vučić ugostila Elenu Zelensku u Beogradu, Rusi je popljuvali

Prve dame su razgledale gradsku biblioteku u centru Beograda s "ukrajinskom policom", arheološkim nalazima iz rimskog doba u zgradi biblioteke

Zelenska i Vučić. Tanjug/Strahinja Aćimović

N. H.

13.5.2024

Tamara Vučić, supruga srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, dočekala je suprugu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Elenu. 

Priustni su bili i šefovi diplomatija ove dvije zemlje, a prve dame su razgledale gradsku biblioteku u centru Beograda s "ukrajinskom policom", arheološkim nalazima iz rimskog doba u zgradi biblioteke, a čak i dobile članske iskaznice. 

Prošetali su i Beogradskom tvrđavom i Kalamegdanom. Napomenuto je da je audio vodič kroz historijska mjesta u glavnom gradu Srbije i na ukrajinskom jeziku.

- U nazočnosti supruga predsjednika Srbije i Ukrajine, u rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između Univerziteta u Beogradu i Nacionalnog univerziteta Taras Ševčenko u Kijevu - prenosi agencija Tanjug.

Vučić i Zelenska su bili u pratnji Marka Đurića, ministra vanjskih poslova Srbije, i njegovog ukrajinskog kolege Dmitrija Kulebe, kao i ambasadora Ukrajine Vladimira tolkača. 

Vijest o sastanku u Srbiji privuklo je veliku pažnju i u Rusiji, pa je bilo jedna od najčitanijih tekstova na ruskoj novinskoj agenciji "RIA Novosti", a komentari i nisu bili blagonakloni prema Srbiji, istakavši u nekoliko navrata da je to "sramotno ponašanje za prijatelje Rusije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.