SUBOTA NA TRGU

U Zagrebu se sukobili molitelji i pristalice Zagreb Pridea: Interventna policija ih razdvajala

Protudemonstranti su postavili transparente na kojima piše "Bez bogova, bez gospodara", "Ne damo slobodu ulice"

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Index.hr / D. H.

1.6.2024

Danas je održana još jedna javna molitva na glavnom zagrebačkom trgu, na kojem su izvješene zastave duginih boja uoči Zagreb Pridea, koji će se održati danas popodne. Na Trgu bana Josipa Jelačića pojavio se i pristojan broj protudemonstranata, koje je od klečavaca dijelio kordon interventne policije.

Live stream mogli ste pratiti na Indexu

Podsjetimo, klečanje i molitvu na javnom mjestu organiziraju tzv. Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina, koji tvrde da se radi o "miroljubivom i apolitičnom događaju". Na javno moljenje krunice pozivaju samo muškarce, a, između ostalog, mole "za život u predbračnoj čistoći, čednost u odijevanju i ponašanju, obnovu katoličkih brakova" te "za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji".


Protudemonstranti izvjesili transparente

Protudemonstranti su postavili transparente na kojima piše "Bez bogova, bez gospodara", "Ne damo slobodu ulice", "Queer revolucija protiv patrijarhata" i "Patrijarhat ubija".

Demonstranti su uoči početka molitve otpjevali pjesmu o rušenju patrijarhata na melodiju pjesme Zeko i potočić. U jednom trenutku se na postolje jednog od rasvjetnih stupova popeo vidno rastrojeni mladić sa slušalicama na ušima te urlao da je "sve ovo prorečeno" te se "ovo moralo dogoditi".

Klečavci su glasno molili pomoću razglasa, a prosvjednici su još glasnije bubnjali i skandirali. S klečavcima je krunicu molilo i nekoliko žena, ali izvan ograđenog prostora u kojem su samo muškarci.

Nekoliko građana je vikalo na prosvjednike, a među njima se istaknula jedna žena koja je prosvjednicima prvo rekla da će "ići u pakao", a potom je vikala da ih "treba zaliti kantom govana" te mahala križićem koji je nosila oko vrata. No usprkos verbalnim sukobima, sve skupa prošlo je bez incidenata.

Molitva je trajala oko sat vremena te je završila u 9:25, a desetak minuta kasnije s "programom" su završili i protuprosvjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.