BIH

Tjeraju investitore i povećavaju nezaposlenost

Neefikasni i zastarjeli propisi u Federaciji BiH

E. D. Š.

27.7.2014

 

Zastarjelim i neefikasnim propisima Federacija BiH rastjeruje investitore, a broj nezaposlenih od 386.000 opasno se približava broju zaposlenih kojih je 443.155

- Cijelo vrijeme pokušavam objasniti da je krajnje vrijeme da se u oblasti radnog zakonodavstva, otvaranja privrednih društava, poduzmu hitne mjere. Primjera radi, u RS za tri dana ljudi otvore firmu i počinju raditi. Papire završe na jednom mjestu, a ne kao u FBiH, na deset mjesta - kaže Šemso Temim, sarajevski advokat.

Prema njegovim riječima, u FBiH i u najboljem slučaju, kada sve ide glatko u vezi s papirologijom, za registraciju firme treba 30 dana, što je stranim investitorima neshvatljivo.

- Niko ništa ne preduzima da bi se procedura uprostila, da se sve na jednom mjestu može predati. Dodatni problem, naročito u Sarajevu, je što imamo malo sudija koji registriraju firme. I opet najviše trpe nezaposleni, a u svijet se šalje loša slika - ukazuje Temim.

 

Temim: Uprostiti procedure

 

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Željko Šain naglašava da država, kao uređen sistem, treba kroz svoju ekonomsku politiku omogućiti što veću produktivnu zaposlenost. Objašnjava da ona ne treba otvarati fabrike, ali treba maksimalno pomoći drugim mjerama u ovoj oblasti.   

- Elementarni preduvjet svega je politička i pravna sigurnost. Bez toga nema ništa da bi neko investirao ovdje svoj kapital i znanje. Onda dolaze drugi motivacioni oblici, kroz sistem javnih radova, fiskalnih olakšica, kroz administrativna pitanja i brzinu registracije. Država kao poslodavac treba da bude sa što manjom ulogom. Jer znamo da su državna preduzeća pretrpana zaposlenim ljudima koji nisu do kraja produktivno uposleni - kaže Šain.   

 

Šain: Elementarni preduvjeti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.