BIH

Nikšićeva vlada na računu još čuva 4,4 miliona KM za oporavak od poplava!

U FBiH danas prestaje stanje prirodne nesreće

A. DUČIĆ

7.8.2014

 


Dok dio zemlje ponovo pogađaju poplave, nedavno donesena odluka Vlade FBiH o proglašenju prestanka stanja prirodne nesreće na području Federacije, kakve li ironije, na snagu stupa upravo danas!

Problem s Fondom

Usto, vlada Nermina Nikšića (SDP), očito, krajnje se kalkulantski odnosi prema milionskim sredstvima koje, umjesto da ih usmjeri za saniranje stanja na poplavljenim područjima, čuva za ko zna kakve namjene. Naime, Vlada je prekjučer, na dan kada su obilne padavine ponovo zadesile FBiH, objavila da na svom namjenskom donatorskom računu, koji je otvorila da bi pomogla žrtvama poplava od 15. maja, još čuva 4,4 miliona KM!

To znači da ni marka od sredstava koje su građani i firme uplatili da bi se pomoglo žrtvama poplava još nije otišla onome kome je bila namijenjena.

Riječ je o hitnoj finansijskoj pomoći od ukupno 3.500.000 KM.

Nikšić je jučer dao izjavu da će Vlada ugroženim kantonima dati hitan transfer finansijskih sredstava, ali još nije javnosti objasnio zašto drži milionska donatorska sredstva dva i po mjeseca od majske kataklizme na računu Vlade. U popodnevnim satima je objavljeno da je Vlada izdvojila interventnih 3,5 miliona KM.

Premijer se, naime, pravda da sredstva ne može pustiti prije nego što zaživi zakon o fondu za pomoć u obnovi područja zahvaćenih prirodnom nesrećom. Međutim, još ništa nije učinio na formiranju ovog fonda. Tim više što navedeni zakon, zbog greške koja je uočena, mora ponovo proći kroz Parlament.

Mogli uštedjeti

- Svakodnevno smo gledali proteste stanovnika Željeznog Polja i Topčić-Polja, koji ni marke nisu dobili iako su bez krova nad glavom. Vlada je imala svoje rezerve dobivene rebalansom budžeta. Postavlja se pitanje gdje su te pare. Zašto se nije krenulo u realizaciju? Imam osjećaj da se tim parama krpe budžetske rupe i priprema izborna kampanja - kaže Beganović.

Ističe da je Vlada uštedama na voznom parku, gorivu, ugovorima o djelu, mogla namaknuti blizu 20 miliona KM i odmah u maju krenuti u realizaciju projekata za obnovu kuća, ali to, jednostavno, nije učinila.

 

Podatak objavljen prekjučer na stranici Vlade: Sve je jasno

 

 

Solak: Neka nam je Bog na pomoći!  

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak nije mogao precizirati koliko su na raspolaganju imali sredstava od Vlade za protekla dva mjeseca. Dodao je samo da su sredstva bila dostatna.

- Urađeno je zaista puno, ali sada, nakon ovih poplava, isto je kao da ništa nismo uradili, pogotovo za ove ljude u Topčić-Polju i Željeznom Polju - kaže Solak.

Na pitanje kako komentira to što je Vlada produžila rok vraćanja pozajmljenih 15 miliona KM s račun Civilne zaštite, odgovorio je: "U slučaju da nama budu potrebna, mi ta sredstva možemo povući.”

- Mi sada na računu imamo pet miliona KM i to nije problem. Oni su od nas posudili samo 15 miliona KM, ali, bude li potrebe, ta sredstva se automatski uzimaju - uvjerava nas Solak.

Odgovarajući na upit kako to da u FBiH od danas prestaje stanje prirodne nesreće, a nova nas je upravo zadesila, Solak je kazao:

- Sve sam vam rekao. Neka nam je Bog na pomoći! Što bude do nas, mi ćemo uraditi. Najvažnije je da nema životno ugroženog stanovništva.

Solak: A 15 miliona?

 

 

Ponuda iz "OdRaza"

Kako saznaje "Avaz", osim 4,4 miliona KM koja leže neiskorištena na računu Vlade, premijer Nikšić je neposredno nakon poplava u maju imao ponudu iz Fondacije "OdRaz" da se četiri miliona KM, koliko je iznosio Vladin dug prema Fondaciji, odmah iskoristi za ugroženo stanovništvo. Nikšić je, kako nam je preneseno, ovu ponudu glatko odbio, tako da ni ova sredstva nisu utrošena da bi se pomoglo područjima ranije pogođenim poplavama.

 

 

Vlada Srbije počela isplaćivati novac ugroženima

Dok nesposobni dvojac Lagumdžija - Dodik, koji drži vlast u BiH, nije bio u stanju za dva mjeseca obnoviti niti jednu jedinu kuću uništenu u poplavama u maju, pa čak ni podijeliti novčanu pomoć stradalima koji su ostali bez krova nad glavom, vlast u Srbiji pokazala je punu agilnost.

Vlada Aleksandra Vučića odavno je osmislila sistem podjele novca pogođenima u majskoj nesreći putem pravomoćnih rešenja, koja su već aktivna. A upravo jučer počela je isplata materijalne pomoći za oštećene objekte. Prvi iznosi otišli su u uništeni Obrenovac, javlja B92.

Državnim programom predviđeno je da se pomoć dijeli u iznosu od 120.000 dinara (oko 2.000 KM) do 600.000 dinara (oko 10.000 KM).

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.