BIH

"Pretis" masovno otpušta radnike

Zaposlenici ogorčeni Upravom, pripremaju proteste

M. AŠČIĆ

11.8.2014

 

Nova Uprava vogošćanske kompanije "Pretis", na čelu s vršiocem dužnosti generalnog direktora Nerminom Džindićem (SDA), odlučila se za masovno otpuštanje zaposlenika ove državne kompanije, saznaje "Dnevni avaz".

Tehnološki višak

Direktor Džindić, kojeg je Vlada SDP-SDA prije nekoliko mjeseci imenovala na ovu poziciju nakon što je prethodno smijenila Hajrudina Pezu, već je uručio otkaze za 40 radnika, a u pripremi je još 100 otkaza, tvrde ogorčeni radnici ove firme.

Zaposlenik Samir Lokvančić ispričao je za "Dnevni avaz" da je radnicima samo rečeno da su tehnološki višak.

- Samo u jednom danu uručili su otkaze za 40 radnika. Nekoliko dana prije, otpustili su pet inžinjera. Nova Uprava, na čelu s Džindićem, napravila je plan da otpusti još 100 radnika, a da u firmi ostavi svega 120 zaposlenika. Ovo je katastrofa šta rade - kaže Lokvančić.

On je pojasnio da je direktor Džindić u petak, 8. avgusta, naredio pravnoj službi firme da radnicima uruči rješenja o otkazu.

- Džindić je potpisao rješenja o otkazima, a istog dana je pobjegao na godišnji odmor. Otpustili su ljude kojima već duguju 30 plaća. Većina ih je tu provela deset godina. Ogorčeni smo. U ponedjeljak ćemo organizirati masovne proteste - rekao je Lokvančić.

Žele robu

Prema njegovim riječima, radnici se boje da će, nakon dolaska Džindića, koji je nedavno u "Pretis" doveo i novo osiguranje, nezakonito biti izvezena roba koja je već mjesecima pripremljena za kupce.

- Doveli su novo osiguranje, a mi već imamo svoje čuvare. Sve nam je ovo veoma sumnjivo. Strahujemo da su doveli nove ljude da izvuku robu. Ako bude trebalo, blokirat ćemo cijelu firmu. Ni Sindikat nije upoznat s ovim malverzacijama. Bivši direktor Pezo barem nije dirao radnike. Ovi nas žele sve rastjerati - kaže Lokvančić.

Klasično podmićivanje

Lokvančić tvrdi da radnici imaju papir u kojem se navodi da novi direktor Džindić nudi šefu održavanja 30 plaća, plus otpremninu, da napusti "Pretis".

- Postoji papir, a postoje i svjedoci koji su vidjeli i čuli šta mu je Džindić nudio. To je klasično podmićivanje. Sve ćemo ove dokaze dati javnosti i Inspekciji rada - kaže Lokvančić.

Istraga Tužilaštva BiH

Prema saznanjima "Avaza", istražitelji Državnog tužilaštva već mjesecima istražuju višemilionski kriminal na relaciji Vlada FBiH - "Pretis" Vogošća.

Tužilaštvo BiH vodi opsežnu istragu u vezi sa milionima maraka isplaćenim fiktivnim dobavljačima "Pretisa", a pod lupom su i desetine miliona KM kredita za sumnjive poslove vogošćanske kompanije s kupcima iz Ukrajine, Malezije i Saudijske Arabije.

Odluke o kreditima potpisivali su federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) i resorni ministar Erdal Trhulj (SDA). O svim ovim nezakonitostima nedavno je progovorio i smijenjeni direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović. On je nedavno dao iskaz tužiocu i na okolnosti pod kojima su u maju prošle godine Nikšić i Trhulj od njega tražili da za "Pretis" odobri 12 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.