BIH

Careva džamija bit će pokrivena do Bajrama

Počele pripreme za izgradnju krova

Al. B.

11.8.2014

 

Radnici sarajevske firme „Neimar", pomoću teške dizalice „Hošo transporta" iz Goražda, počeli su pripreme za izgradnju krovne konstrukcije Careve džamije u Foči.

Dio sredstava

Grede teške nekoliko stotina kilograma najprije se podižu na najvišu fočansku džamiju, a njihova montaža, odnosno pokrivanje objekta trebalo bi biti završeno do Bajrama.

 

 

- Jeste pozamašan posao, ali uz dosta truda završit će se - kazao nam je Dževad Hošo, vlasnik i rukovalac mašine u „Hošo transportu".

Radovi na izgradnji krova i postavljanju sofa finansiraju se iz sredstava koje je, organizacijom sergija, prikupila Islamska zajednica, ali i iz donacija Ministarstva izbjeglica FBiH, Udruženja „Jugoistočna Bosna" te priloga građana. U narednoj fazi bit će izgrađen i minaret.

Izgrađena 1501.
Careva, u narodu poznatija kao Čaršijska džamija, u Foči je izgrađena 1501. godine, za vrijeme vladavine sultana Bajazida Valije ll.

 

- Mislim da je ovo historijski trenutak, a džamija će impozantno djelovati kada bude pokrivena i dobije konture kakve je nekada imala. U krov će biti utrošeno oko 46 kubika građe, a džamija će biti pokrivena ćeremitom, kako je izgledala prije Drugog svjetskog rata. Neke količine pronašli smo u Italiji - kaže nam predsjednik Građevinskog odbora Sulejman Pilav.

Spomenik kulture

Spomenik kulture BiH nalazi se na uzvišenju Kavala i svojim dimenzijama i izvornim oblikom ponovo će predstavljati jedan od njegovih simbola.

- Nadam se da će izgradnja ovog objekta “otvoriti” Foču i probuditi uspomene Fočaka. Ovo je džamija koja se vidi iz svih dijelova grada, s koje se ezan čuje u cijelom gradu. Mnogi ljudi emotivno su vezani za nju i zbog toga što su se ispred ove džamije posljednji put rastali od svojih najbližih, pa je i na taj način duboko urezana u srca Fočaka - ističe Pilav.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.