BIH

Erdoan pomirljivo prema kritičarima

Novi predsjednik u obraćanju najavio prekretnicu

Redakcija

5.8.2014

 

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pobijedio je na prvim direktnim predsjedničkim izborima u Turskoj osvojivši oko 52 posto glasova, dok je njegov glavni suparnik Ekmeledin Ihsanolu (Ekmeleddin Ihsanoglu) osvojio 38,3 posto glasova. Selahatin Demirtas (Selahattin), mladi kurdski političar, na trećem je mjestu s 9,7 posto osvojenih glasova.

Čestitke Merkel

Erdoan je jučer sazvao rukovodstvo svoje vladajuće stranke AKP da bi razgovarali o imenu novog turskog premijera. U svom pobjedničkom govoru u nedjelju navečer Erdoan, koji je odslužio tri mandata kao premijer, zauzeo je pomirljivi ton prema kritičarima.  

- Danas je prekretnica za Tursku. Danas je dan kada se Turska digla iz pepela i kada je stvorena nova Turska - poručio je Erdoan svojim pristalicama s balkona zgrade u kojoj se nalazi sjedište njegove Stranke pravde i razvoja u prijestonici Ankari.

On je najavio da će transformirati instituciju predsjednika iz uglavnom ceremonijalne na veoma utjecajnu poziciju. Kazao je da će aktivirati rijetko korištene predsjedničke ovlasti, uključujući sazivanje sjednica parlamenta i predsjedavanje sastancima vlade.

Čestitke Erdoanu uputili su i predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompej (Rompuy) i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Barroso).

- Turska je ključni partner EU, država kandidat koja pregovara s Unijom za članstvo, susjed, važan trgovinski partner i vanjskopolitički saveznik - navodi se u saopćenju iz Informativne službe ureda predsjednika Evropskog vijeća.

Rompej i Barozo su naveli da vjeruju da će Erdoan imati pomirljivu ulogu te da će voditi računa o svim zajednicama, vjernicima, kao i zagovornicima različitih mišljenja i načina života u turskom društvu.

I njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Erdoanu.

- Postoje veliki izazovi u regionu, a Turska u tom kontekstu ima glavnu ulogu - kazala je Merkel.

Mišljenje OSCE-a

I predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Erdoanu u telefonskom razgovoru. Putin i Erdoan su izrazili nadu u nastavak i razvoj strateškog partnerstva dviju država, prenijele su agencije.

Inače, iz OSCE-a je saopćeno da je pozicija premijera dala Erdoanu "naročitu prednost" nad rivalima na predsjedničkim izborima.

Nema dovoljno poslanika

Analitičari su upozorili da su pred Turskom turbulentna vremena, jer se Erdoan priprema da ojača moć institucije predsjednika, prenio je AFP. Da bi Erdoan kao predsjednik dobio još veće ovlasti, potrebna mu je dvotrećinska većina u parlamentu za izmjenu ustava, koju trenutno nema. Stoga mu je još veća pobjeda na narednim parlamentarnim izborima veoma važna.

Napušta stranku

Osim što napušta poziciju premijera, Erdoan mora prekinuti svoje veze s Partijom pravde i razvoja, čiji je suosnivač i kojom je suvereno godinama vladao. Njegov nasljednik bit će izabran do 28. avgusta, kada Erdoan zvanično preuzima dužnost. Spominje se nekoliko imena, među kojima su trenutni predsjednik Abdulah Gul (Abdullah), ministar vanjskih poslova Ahmet Davutolu (Davutoglu) te vicepremijer Ali Babadžan (Babacan).

REAKCIJE

 

 

 

 

 

 

 

Radončić: Umjesto jednoj porodici, Turska treba biti posvećena cijeloj BiH

 

Radončić: SBB odbacuje kolonijalni status

Povodom pobjede Redžepa Tajipa Erdoana na predsjedničkim izborima u Turskoj  predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić dao je sljedeći komentar:

- Čestitamo Erdoanu i Turskoj želimo razvoj i prosperitet! Također, očekujemo da će ta prijateljska zemlja promijeniti svoju politiku prema BiH.

Umjesto kontroverznih i propalih investicija, tražimo da BiH dobije pošten ekonomski status, a ne da se iz naše vrlo siromašne zemlje izvlače ogromni novci preko „Čengiz grupe", „BH Airlinesa" itd...

Također, preporučujemo predsjedniku Erdoanu da, umjesto jednoj porodici prezimena Izetbegović, Turska bude posvećena svim Bošnjacima, ali i cijeloj BiH, sa svim njenim konstitutivnim narodima i građanima.

Usto, Erdoanov koncept tzv. konzervativnog islama, prema rezultatima izbora, gdje je on jedva osvojio više od 50 posto glasova, govori da ta opcija i u jednonacionalnoj Turskoj, s ogromnom populacijom muslimana, nije lako provodljiva.

Uporno imitiranje i pokušaj da se nešto slično uspostavi u BiH vrlo su štetni po unutarbošnjačke i međunacionalne odnose.

Zato SBB odbacuje kolonijalni status koji Bakir Izetbegović želi graditi prema Turskoj,  zahtijeva puno međunarodno poštovanje na nivou država, a ne režima, te potencira značaj vođenja suverenih politika obiju država.

To isključuje nastavak navike Turske, čak i da se miješa u predizbornu kampanju unutar BiH - kazao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, a saopćio Pres-centar SBB-a.


Ne treba nam politika koja kod Bošnjaka treba probuditi osmanostalgiju

 

Kazaz: Obostrani interes

Profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu Enver Kazaz kazao je "Avazu" da smatra da se politika konzervativca kakav je Erdoan, odnosno turska politika prema BiH, neće bitno mijenjati.

- Našoj državi je potrebna ozbiljna turska regionalna politika, bazirana na obostranim interesima. Ne treba nam politika zasnovana na emocionalističkim parolama koje kod Bošnjaka trebaju probuditi osmanostalgiju i neoosmansku fantazmu - smatra Kazaz.


Filandra: Saradnju konkretizirati kroz realne projekte

 

Filandra: Realna očekivanja

Dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra kazao je našem listu da se pobjeda Redžepa Tajipa Erdoana ni na koji način neće reflektirati na bh. prilike ni pozitivno ni negativno.

- Očekivati je da se kontinuitet dobrih međudržavnih i međunacionalnih odnosa nastavi. Realno je očekivati da ta dobra saradnja konkretizira kroz realne projekte, a ne samo da bude na političkoj i kulturnoj razini - ističe Filandra.


Komšić: Erdoan neće ništa mijenjati prema BiH

 

Komšić: Ista politika

Redžep Tajip Erdoan neće ništa mijenjati u dosadašnjoj politici sad kad je, prema objavljenim informacijama, pobijedio na izborima za predsjednika Republike Turske, mišljenje je Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

U kontekstu daljnjih odnosa Turske s BiH, nakon ove izborne utrke, Komšić očekuje da će Erdoan nastaviti istu politiku kakvu je vodio na poziciji premijera, rečeno je Feni iz Komšićevog ureda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.