BIH

Izetbegovićev potrčko zgrabio dva stana!

Mutni poslovi Aljoše Čampare, SDA-ovog dogradonačelnika Sarajeva

A. DUČIĆ

13.8.2014

 

Aktuelni SDA-ov dogradonačelnik Sarajeva i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Aljoša Čampara, koji je zahvaljujući rodbinsko-stranačkim vezama u SDA skoro 10 godina vedrio i oblačio u Parlamentarnoj skupštini BiH, prema dokumentaciji do koje je došao "Avaz", odigrao je sumnjivu ulogu kod dodjele posla za obnovu fasade zgrade institucija BiH, kao i rekonstrukciju trga ispred ovog objekta u centru Sarajeva na Marindvoru.

Radili kao Čengiz

Posao težak više od sedam miliona maraka na oba tendera 2008. i 2009. godine dobila je sarajevska "Unigradnja", čiji je tadašnji vlasnik bio Mujo Duraković, član SDA, koji je čak i krivično trebao odgovarati zbog 700.000 KM troškova na nikada podignutoj zgradi "Bošnjačke TV". Usto, i direktor Vehid Adilović bio je u prijateljskim vezama s Čamparom. A kao protivuslugu Čampara je od "Unigradnje" dobio stan u sarajevskom naselju Višnjik, koji je registriran na ime njegove supruge Amele!

 

Član dobro plaćenih mnogobrojnih komisija
Brojni su mediji u svojim izvještajima Čamparu često prozivali za bahato uzimanje naknada po više osnova iz državne kase.
Riječ je o novcu poreznih obveznika koji je Čampara uzimao kao stručni saradnik u Odjelu za kadrovska pitanja i Odjelu za protokol PSBiH, kao sekretar Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH, sekretar Doma naroda PSBiH, sekretar Zajedničke službe PSBiH, savjetnik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te član Zakonodavno-pravne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda vanjskih eksperata.

Naime, Aljoša, član moćnog klana porodice Čampara, s Adilovićem je u Parlamentu BiH 13. avgusta 2008. godine potpisao ugovor o obnovi oštećene fasade na zgradi institucija BiH vrijedan 3,48 miliona KM.

Godinu kasnije, tačnije 11. maja 2009., njegova Služba za zajedničke poslove Parlamentarne skupštine BiH dodijelila je "Unigradnji" posao za obnovu kompletnog trga na Marindvoru, čija je vrijednost bila 3,56 miliona maraka.

Regularnost oba ova tendera, prema istraživanju "Avaza", ostala je do danas upitna. Naime, u samom tenderu koji je objavljen istaknuto je da je posao dodijeljen "Unigradnji" jer je ova firma ponudila najbolju cijenu, što je bio jedini kriterij. U ovom tenderu nisu objavljena imena druge dvije firme niti ih je ikada obznanila Služba za zajedničke poslove.

Također, državni revizori su u izvještaju o radu Parlamentarne skupštine za 2010. godinu naveli niz nepredviđenih troškova za rekonstrukciju trga u iznosu od 145.241 KM.

Revizori su, nadalje, ukazali na činjenicu da je u toku ovog procesa dolazilo do dodatnih zamjenskih radova te izmjena projekta, što sve podsjeća na prevare turske kompanije "Čengiz" na autoputu.

Godinu nakon obnove trga, 2011., mediji su izvještavali o curenju vode u garaži zgrade institucija BiH. Tada je Aljoša Čampara, koji je bio dugogodišnji vjerenik Šejle Turković, članice mafijaškog klana, prozivan za muljanje kod dodjele ovog posla!

Prema pisanju „EuroBlica", Čamparino prijateljstvo s Durakovićem i Adilovićem tada je još krunisano zapošljavanjem Adilovićeve supruge Edine u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ona je, naime, zahvaljujući Čampari postala šefica Sektora za informacione tehnologije u Zajedničkoj službi Parlamentarne skupštine BiH, a ovu funkciju obavlja i danas.

Na pitanje je li istina da je u Parlamentu zaposlena supruga direktora preduzeća koje je izvodilo radove na obnovi trga, Čampara je tada za "Euroblic" izjavio tek da Adilović više nije direktor preduzeća.

Inače, Momčilo Novaković, bivši član Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH, izjavio je za "Avaz" da je tada iz ove komisije upućen zahtjev da se istraži čitav ovaj postupak u vezi s obnovom trga, ali da se to, koliko mu je poznato, nije desilo. Novaković nam je rekao da se sjeća da je bilo prijava u vezi s određenim neregularnostima.

 

Stan u ulici Višnjik br. 40: Registriran na Amelu

 

Ima i na Bjelašnici

Jasno je, međutim, zašto se zahtjev Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH nije proveo, budući da je na čelu Službe za zajedničke poslove u tom momentu bio Čampara. On je s ove pozicije smijenjen tek 2012. godine, kada je došlo do privremenog prekida ljubavi između SDP-a i SDA.

 

Faksimil objavljenog tendera o dodjeli posla "Unigradnji"

 

Tada je, naime, prema nalogu Zlatka Lagumdžije, na Čamparinu poziciju imenovan SDP-ovac Ferid Buljubašić.

Inače, jučer su u redakciju "Avaza" telefonirali mnogi pojedinci želeći diskretno (jer su uplašeni) dati informacije o mnogobrojnim rođačko-stranačkim vezama porodice Čampara, ali i o tome kako su se dokopali stanova bez velikog rada i truda. Između ostalog, kažu da Aljoša Čampara, navodno, ima i treći stan - apartman na Bjelašnici.

"Ne dođe mi on ništa, ja sam mu zemljak iz Gacka"

 

Dizdarević: Možda ima stan, ali ne od mene  

Ispitali smo i informacije o tome kako je Aljoša Čampara putem rođačko-teritorijalnih veza na trajno korištenje od Parlamenta FBiH dobio stan u ulici Behdžeta Mutevelića na broju 47.

Parlament FBiH je, naime, 2010. godine raspisao oglas za dodjelu napuštenih stanova za svoje uposlenike, a sumnja se da je Čampara, koji uopće nije uposlenik Federalnog parlamenta, stan dobio putem Seada Dizdarevića, tadašnjeg šefa Stručne službe Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i sadašnjeg šefa Aljošinoj supruzi Ameli, koja, naravno, radi kao sekretar Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Dizdarević, pak, u jučerašnjoj izjavi za "Avaz" tvrdi da Čampara nije dobio stan dok je on bio na čelu navedene službe.

- Naša administrativna komisija je to radila, a ljudi su se bodovali. Kako je on to mogao dobiti, stvarno ne znam. Vjerovatno on ima taj stan, ali vam ja mogu reći da ga u periodu kada sam ja bio v. d. Službe od mene nije dobio. Vazda postoji neki drugi način, ja to stvarno ne znam - kazao je Dizdarević.

Na upit je li mu Čampara rođak, rekao je: "Ne dođe mi on ništa, ja sam mu zemljak iz Gacka."

- Ja sam prije 45 godina došao u Sarajevo. Ja sam Dizdarević i baš sam iz Gacka, a oni su iz nekog sela. Ja sam profesor i došao sam prije svih njih u Sarajevo - pojasnio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.