BIH

518 pozicija, a 7.743 kandidata

Centralna izborna komisija BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.8.2014

 

Za učešće na ovogodišnjim općim izborima Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je 732 kandidatske liste na kojima se nalaze 7.743 kandidata, uključujući i nezavisne. No, na četverogodišnji mandat u vlasti, moći će biti izabrano njih 518.

Toliko je, naime, ukupno mjesta koja će biti popunjavana nakon 12. oktobra u Predsjedništvu BiH, uredima predsjednika i dva potpredsjednika entiteta RS, zatim u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Narodnoj skupštini RS, te deset kantonalnih skupština.

Nakon što se formiraju kantonalne skupštine u roku od najdalje mjesec, kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije, i to 17 iz reda bošnjačkog, 17 iz reda srpskog, 17 iz reda hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.

Također, nakon izbora Dom naroda FBiH i Narodna skupština RS biraju ukupno 15 delegata u Dom naroda Parlamenta BiH, od kojih po pet Bošnjaka i Hrvata, te pet Srba iz RS.

Nakon izbora, naknadno se po prijedlozima iz NSRS bira Vijeće naroda RS koje čini ukupno 28 delegata i to po osam iz  bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, te četiri iz reda ostalih.

Za razliku od predsjednika i dva potpredsjednika RS, koje direktno biraju građani, predsjednika i potpredsjednike FBiH nakon izbora bira novi saziv Parlamenta FBiH.

Shodno rezultatima izbora, naknadno se konstituiraju Vijeće ministara BiH te entitetske vlade, čime se izborni proces zaokružuje.  

Koga direktno biraju građani


3 člana Predsjedništva BiH
1 predsjednika i 2 potpredsjednika RS
42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH
98 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH
83 poslanika u Narodnoj skupštini RS
286 poslanika u 10 kantonalnih skupština u FBiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.