BIH

Hag: Praljak ne vraća pare

Tribunal nezadovoljan

S. N.

17.9.2014

Ured registrata Tribunala u Hagu (ICTY) obavijestio je ovaj sud da jedan od optuženih, Slobodan Praljak nije do datog roka vratio ni centa od skoro 3 miliona eura, koliko je dužan ovom sudu.

- S poštovanjem Vas izvještavamo da optuženi nije ispoštovao naredbu žalbenog vijeća da Tribunalu vrati 2.807.611,10 eura, koliko je dobio na ime pomoći u odbrani tokom procesa. Optuženi Praljak dobio je rok od 90 dana da uplati ovaj novac. Zaključno s 16. septembrom, do kada je trajao taj rok, novac nije uplaćen .

On nije uplatio čak ni deseti dio tog novca, kako je alternativno, žalbeno vijeće ICTY naložilo, napisao je šef registrara Džon Hoking (John Hocking).

Precizirao je i da je žalbeno vijeće Praljku dalo priliku da cijeli iznos vrati u roku od tri godine. On je o svemu uredno izviješten, ali se o naredbi Suda uopće nije ni očitovao, napisao je Hoking.

Praljak je ranije u istupima tvrdio da nema novca da se brani, te da mu je potrebna pomoć ICTY.

Taj je sud, međutim, utvrdio da je Praljak imućan čovjek i da sebi može priuštiti odbranu, te da mora vratiti kompletan iznos dobijen od ovog suda za svoju odbranu.

Registrar je u podnesku, objavljenom jutros, zatražio da Sud reagira.

pdf-strana-1

pdf-strana-2

Faksimil dopisa registrara sudijama

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.