BIH

Bosanac na spisku globalnih terorista

LIČNOST SEDMICE Nusret Imamović

A. HADŽIĆ

28.9.2014

Nusret Imamović, poznat kao vođa selefijske zajednice u Gornjoj Maoči, jedan je od deset pojedinaca koje je ove sedmice američki Stejt department označio kao „globalne teroriste“, a razlog je taj što Imamović, otkako je otišao u Siriju, „aktivno podržava nasilni ekstremizam“ uz uvjerenje da se bori za terorističku grupu Al-Nusra.

Gdje je tačno

Front Al-Nusra nalazi se na listi terorističkih organizacija u kojoj ratuju strani državljani, među kojima, kako sada stvari stoje, i Nusret Imamović.

Nije prvi put da se pitamo šta će Nusret Imamović, nakon tragičnog ratnog iskustva Bošnjaka tokom agresije na BiH, na ratištu u državi gdje musliman ubija muslimana, jedni drugima siluju žene, kćerke i sestre, masakriraju djecu i roditelje, pljačkaju njihovu imovinu.  

Je li uopće svjestan šta za njega, njegovu mnogobrojnu porodicu, za državu u kojoj je rođen i za koju se svojevremeno borio, pa i za selefijsku zajednicu kojoj pripada, znači stavljanje njegovog imena na listu terorista. Izgleda da nije!
 
Za Nusreta Imamovića, prema izvorima bliskim njegovoj rodbini, već duže niko ne zna gdje se tačno nalazi. Svi vjeruju da je u Siriji, premda kruže informacije da se, nakon što se razišao s jednom od tamošnjih grupa koje su ratovale protiv Asadovog režima, vratio na teritorij Turske i odatle priključio nekoj novoj grupi sirijskih ratnika.

Odlasci i dolasci

Također, otkako je počeo rat u Siriji, Imamović je nekoliko puta odlazio na tamošnje ratište i nakon kraćeg boravka vraćao se nazad u BiH. Nakon posljednjih informacija Stejt departmenta, pitanje je kada će se i, uopće, kako Imamović ikad više moći vratiti u BiH.
Jer, s kvalifikacijama „globalnog teroriste“ vjerovatno ne postoji aerodrom, cestovni granični prijelaz ili bilo kakva druga legalna granica u svijetu koju će moći prijeći, a da prethodno ne bude uhapšen. I sve da nekako i uđe u BiH, s obzirom na nove zakonske odredbe, izvjesno je da bi ga odmah uhapsile domaće agencije za provedbu zakona.

Mora se znati da Nusret Imamović u Siriji ne ratuje za interese muslimana, a još manje za interese islama. Za interese nas, bosanskih muslimana, pogotovo ne.

Jer interes svih muslimana svijeta, a posebno ovih u BiH, nije da ih po bijelom svijetu, poput opasnih zvijeri, presreću i hapse policije država u kojima borave, već da tamo dolaze kao uvaženi građani, bez obzira na ime koje nose i vjeru kojoj pripadaju.

Dugogodišnji vođa selefijske zajednice

Nusret Imamović rođen je 1971. u selu Lipovice kod Kalesije. Prije rata završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a nakon rata u inozemstvu fakultet šerijatskog prava. Kao pripadnik Armije RBiH nekoliko puta je ranjavan. Dugogodišnji je vođa selefijske zajednice u Gornjoj Maoči. Oženjen je i ima četvero djece.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.