BIH

SDP zaposjeo društvenu imovinu i ne vraća je državi!

Tragom presude Ustavnog suda o objektu bivšeg CK

A. DUČIĆ

16.11.2014

U „Službenom listu BiH“ objavljena je odluka Ustavnog suda BiH u kojoj se kao neutemeljena ocjenjuje apelacija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH podnesena protiv presude Višeg privrednog suda u Banjoj Luci.

Ustavni sud BiH je, naime, ustanovio kako SDP ničim nije dokazao pravo raspolaganja zgradom u banjalučkoj ulici Bana Milosavljevića broj 15, koja je za vrijeme SFRJ pripadala nekadašnjem Centralnom komitetu Saveza komunista (CKSK) BiH.

zgrada-specijalnog-tuzilastva-bivseg-cksk

Zgrada Specijalnog tužilaštva u Banjoj Luci

Riječ je o objektu vrijednom nekoliko miliona maraka u kojem je smješteno Specijalno tužilaštvo RS, a odlukom Ustavnog suda definitivno je okončana trogodišnja farsa koju je pokrenuo SDP kako bi se domogao i ove vrijedne imovine, koja je zapravo društvena svojina. Iako je SDP izgubio ovu pravnu bitku, još ne priznaje da je izgubio i „rat“ koji s institucijama, javnosti i društvom u cjelini, praktično, vodi još od Dejtona.

Naime, odluka Ustavnog suda BiH je samo jedna u nizu sudskih rješenja u kojima se navodi da SDP nikada nije raspolagao materijalnim dokazima da je nasljednik Saveza komunista BiH.

faksimil

Faksimil presude Ustavnog suda BiH od 21. decembra 2006.

 

Diobeni bilans

Iako je ovaj sud još 21. decembra 2006. donio nedvosmislenu presudu prema kojoj je utvrdio da „niti jednim aktom, odnosno diobenom bilansom, nakon raspada SFRJ nije regulirano pitanje preuzimanja prava, obaveza i imovine koja je postojala na području SFRJ, a koja je pripadala Savezu komunista Jugoslavije“, stranka Zlatka Lagumdžije do danas ne pomišlja vrijednu imovinu koju je zaposjela predati državi na raspolaganje.

To se, prije svega, odnosi na zgradu u Alipašinoj ulici na broju 41 u Sarajevu, gdje je smještena centrala SDP-a, ali i gdje je sjedište Vlade FBiH. Od 1. januara 1997. godine SDP od Federalne vlade redovno naplaćuje mjesečnu kiriju od oko 40.000 KM. Ugovor, koji su u maju te godine potpisali tadašnji SDA-ov premijer FBiH Edhem Bičakčić i Lagumdžija do danas je Federaciju koštao više od osam miliona KM!

Toliko su, naime, do sada porezni obveznici u Federaciji SDP-u platili na ime kirija!

Inače, kada je riječ o ovom ugovoru, Vrhovni sud FBiH je još 2001. godine donio pravosnažnu presudu u kojoj je uvidom u ZK knjige utvrđeno da se imovina vodi kao društvena svojina, a uvidom u posjedovni list i kopiju katastarskih planova ustanovljeno je da se SDP vodi kao „posjednik na predmetnim nekretninama“.

Iako se Sud nije bavio time je li SDP imao pravo izdati zgradu u Alipašinoj ulici, pravno gledajući, posjednik nema pravo raspolagati odnosno poklanjati i izdavati imovinu.

Također, Vrhovni sud je odbacio navode Vlade, utvrdivši da Bičakčić nije mogao biti u zabludi kada je zaključio ugovor o zakupu s Lagumdžijom, u čijem je članu 10. naglašeno da „ugovor važi do pravosnažnog okončanja imovinskih odnosa za spornu zgradu“.

ugovorugovor-2

Ugovor koji su 15. maja 1997. potpisali Bičakčić i Lagumdžija

 

ZK knjige

S druge strane, još niko u BiH nije sačinio popis imovine bivšeg SK koju je SDP prisvojio, a zbog čega je u 2008. godini pokrenuta žestoka rasprava u Državnom parlamentu kada je zatraženo da Vijeće ministara BiH utvrdi imovinu bivšeg SK i vrati je narodu. Najglasniji u ovom zahtjevu bio je tadašnji poslanik SBiH Sadik Bahtić.

Iako je ova rasprava pokrenula očitovanja niz institucija o imovini SK koja nisu išla u prilog SDP-u, nekretnine su i dalje ostale u posjedu Lagumdžijine stranke.

Tako je Komisija za državnu imovinu BiH ustanovila da su nekretnine CKSK državna, a ne imovina SDP-a. Isto je ustanovilo i Pravobranilaštvo BiH, u čijem aktu je decidno navedeno da je zgrada u Alipašinoj ulici 41 u Sarajevu površine 4.834 kvadratna metra upisana kao državna svojina, a kao posjednik bivši CKSK.

Prisvojili nekretnine u Sarajevu, Stocu, Livnu, Tuzli, Jajcu, Zenici, Neumu

Osim zgrade u koju je smještena Vlada Federacije, SDP je posjednik još jedne nekretnine u najužem centru Sarajeva, tačnije u Mis Irbinoj ulici, čiji dio, također, izdaje pod zakup.

SDP je, kako su ranije saopćili iz ove stranke, uspio uknjižiti pravo vlasništva nad nekoliko nekretnina u Sarajevu, Stocu, Livnu, Tuzli i Jajcu, dok se sudski sporovi vode zbog zgrade u kojoj je smještena Vlada FBiH u Sarajevu i poslovnog objekta u Zenici, koji SDP neometano koristi i iznajmljuje privatnicima uprkos činjenici da su u zemljišnim knjigama upisane kao državna svojina.

Tako Lagumdžijina stranka samo od iznajmljivanja prostorija advokatskim kancelarijama i restoranima u tzv. Zgradi komiteta u Zenici ima godišnji prihod od oko 35.000 KM.

Također, na spisku imovine koju je prisvojio SDP, o čemu je ranije pisao „Avaz“, nalazi se i nekadašnje odmaralište bivšeg CKSK BiH u Neumu.

Objekt, koji je izgrađen početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća za odmor komunističkih funkcionera, nalazi se na atraktivnoj lokaciji, nadaleko od plaže i u blizini hotela „Zenit", „Stella" i „Sunce".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.