BIH

Makroi među divljim taksistima u Sarajevu!

NOĆNI ŽIVOT Cvjetaju kriminalne aktivnosti u glavnom gradu

E. Trako

2.12.2014

Okosnicu organizirane prostitucije u glavnom gradu BiH sve češće čine tzv. divlji taksisti, koji pronalaze klijente, dok iz Udruženja "Sarajevo taksi" apeliraju na vlasti da poduzmu akcije i skinu ljagu s poštenih taksista. Predsjednik Udruženja Emir Suljagić kaže da odavno imaju saznanja da su ilegalni taksisti upleteni u tu vrstu kriminala.

Suvišna priča

- Udruženje "Sarajevo taxi" godinama pokušava skrenuti pažnju nadležnima i policiji da energičnije uđu u borbu protiv krivičnih djela koja čine pojedinci pod velom taksi vozača. To su ljudi koji se bave prostitucijom, kamatarenjem, prodajom droge, obijaju kuće, kradu automobile - kaže Suljagić.   

enver-suljagic1

Suljagić: Godinama se borimo

Proveli smo malo istraživanje prethodnog vikenda i uvjerili se da se sjedanjem u ilegalno taksi vozilo mogu naručiti različite "usluge". Sjeli smo u taksi ispred poznatog ugostiteljskog objekta. Vozač nas je odmah pitao: "Trebaju li djevojke, gospodo?" Nakon molbe da ponovi pitanje, uslijedila je ponuda s detaljima.

- Haveru, 20 KM dajete meni za prijevoz, 20 KM što ću nju dovesti i meni nešto na kafu, njene usluge su ti 100 eura, pa bujrum - kazao je vozač, pokazujući nam fotografije djevojaka na mobilnom telefonu.

Nakon što smo pristali, uslijedila su upozorenja da se prema dami odnosimo kulturno, bez suvišne priče, maltretiranja djevojke...

- Nemoj da mi dolazimo da ti pravimo cirkus - zaprijetio je.

Zahvalili smo se na ponudi.

Bez problema

Jedva dočekavši jutro, uputili smo se kod Suljagića ne želeći etiketirati sve taksiste u bh. prijestonici kao organizatore prostitucije. Suljagić nam je kazao da su oni u Udruženju upoznati sa svim navedenim, ali je naglasio da je žalosno što policija ne reagira na njihova brojna upozorenja i prijave.

- Legalni taksisti izloženi su brojnim kontrolama, inspekcijama, dok su ilegalni taksisti uključeni u kriminal, a nemaju problema - podsjetio je Suljagić.

FUP: Prostitucija u stanovima

Iz Federalne uprave policije (FUP) kazali su nam da raspolažu operativnim saznanjima o prostituciji po stanovima, koja se najčešće odvija putem novinskih oglasa.  

- Po osnovu Krivičnog zakona FBiH, inkriminirano je krivično djelo navođenja na prostituciju, na području FBiH od januara do novembra ove godine podneseno je šest izvještaja o ovom krivičnom djelu kantonalnim tužilaštvima. Službenici ove uprave kontinuirano prikupljaju saznanja o organiziranom obliku prostitucije - naveli su za naš list iz FUP-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.