BIH

TREBINJE Džamija koja je šest puta rušena prkosi vremenu

Spomenik prošlosti na ulazu u BiH

F. VELE

5.12.2014

Na ulazu u Bosnu i Hercegovinu iz pravca crnogorskog Nikšića jedan od ljepših spomenika naše prošlosti koji će vas dočekati jeste i džamija u mjestu Župa na prostoru trebinjske općine, najstarija u ovom kraju.

Priče i sjećanja

Usamljena ljepotica, kako je nazvaše u Hercegovini, stoljećima svjedoči vjeru muslimana na ovim prostorima, živo podsjećajući na prošlost u kojoj je i ovdje nekada bilo bolje.

Iako danas o tome postoje tek priče i sjećanja, njena ljepota kod vjernika budi emocije i tjera suze. Nažalost, vjernika je tu malo, pa putnici namjernici džamiju uglavnom zatiču zaključanu.

Prva džamija u Župi bila je izgrađena desetak metara niže od današnje. Predanje kaže da je podignuta krajem 16. stoljeća. U višestoljetnoj prošlosti šest puta je spaljivana i rušena.

Izgradnja pruge

Prvi put zapalili su je Mlečani krajem 17. stoljeća. Drugi put je srušena 1807. godine, a treći put u vrijeme bitke na Grahovu 1858. godine. Četvrti put na nju su udarali početkom Prvog svjetskog rata 1914. godine. Peti put srušiše je jugoslavenski inžinjeri 1962. godine, da bi preko mjesta na kojem je bila prošla željeznička pruga. Teški usud hercegovačkih stoljeća potvrdila je i jula 1992. godine kada su je šesti put srušili.

Obnovljena 2010. godine

Ponajviše zaslugom čestitih Trebinjaca i njihovog imama Huseina ef. Hodžića ponovo je svoja vrata otvorila 25. jula 2010. godine, a svečano je otvorio reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat ef. Fejzić. U Župi su do 1991. godine živjela 93 Bošnjaka, 17 Srba i petero koji su se izjasnili kao ostali.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.