BIH

Jelko Kacin: Nije vam pametno da problematizirate Sutorinu!

RAZGOVOR Slovenski političar i bivši europarlamentarac, za „Avaz“

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

6.4.2015

Jelko Kacin, slovenski političar i bivši dugogodišnji poslanik u Evropskom parlamentu, u razgovoru za „Dnevni avaz“ ističe koliko je važno da BiH nakon izgubljenih godina, prilika i mogućnosti sada brzo krene ka reformama koje od nje traži Evropska unija.

Ključna poglavlja
 
- Bosna mora odgovoriti da li joj je stalo do mladih generacija koji će svoju perspektivu i socijalnu sigurnost vidjeti unutar granica BiH ili je to zemlja koja će izvoziti radnu snagu u EU. To je osnovna dilema. Da bi tu bio moguć neki proboj, potrebno je da se promijeni nešto u glavama najodgovornijih političara u BiH koji će morati shvatiti da su samo oni odgovorni za budućnost zemlje. Danas se svijet okreće sve brže, vozovi su svi krenuli, a BiH još nije odlučila da li da krene ka željezničkoj stanici, a kamoli na neki voz. Krajnje je vrijeme da se u BiH s riječi prijeđe na djela - potcrtava Kacin.

On posebno ističe da su, kada je riječ o pravosuđu u BiH, za trasiranje puta u EU najobimnija i najznačajnija dva poglavlja i to 23 i 24.

- To je osnovni preduvjet da jedna zemlja krene ka NATO-u na jednoj i EU na drugoj strani. Imate vašeg susjeda Crnu Goru, koja je otvorila ta poglavlja 23 i 24. I tamo još ima međusobnih optuživanja između sudstva i tužilaštva o tome ko i kako radi, ali su otvorili poglavlja zato da se te stvari mogu raspravljati i da se na neki način mogu i razriješiti. Bez tih poglavlja nema pregovora - dodaje.

Srpski brod

O još jednom aktuelnom pitanju koje se tiče granica BiH s Crnom Gorom, odnosno slučaja “Sutorina”, Kacin je mišljenja da BiH u ovom momentu ima previše otvorenih pitanja što se tiče njenih granica i da joj ne treba još jedno.

- I to prije svega prema zemlji koja je na neki način barjaktar procesa približavanja cijelog regiona EU. Da u ovom momentuu nema Crne Gore, morali biste je izmisliti. Ona je stvarno krenula na tu regatu. Srpski brod se sprema, ali se posada još nije ukrcala i nisu razvili svoja jedra, a kod vas, vi niste još položili ni kobilice za taj brod, a vi biste se sada svađali s nekom pomorskom zemljom o tome gdje biste mogli gurnuti taj brod u more. Nije, prema meni, najpametnije, ali BiH je suverena zemlja pa može sebi i svojim susjedima napraviti što god hoće, a kakve bi mogle biti posljedice, u to ne ulazim - zaključuje Kacin.

Pozicija u BiH?

Našega sagovornika smo pitali i koliko ima istine u pričama da bi on mogao doći na mjesto specijalnog predstavnika EU u BiH ili na neku drugu visoku evropsku funkciju.

- To za specijalnog predstavnika do danas nisam čuo. Hvala za informaciju, raspitat ću se. A informacije o nekoj drugoj poziciji ne bih komentirao - odgovorio je Kacin.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.