BIH

Sarajlije iftare kada Smail pucnjem označi vrijeme iftara

Smail Krivić, jedini ramazanski tobdžija u glavnom gradu

E. DRAGUNIĆ

23.6.2015

Šezdesetdvogodišnji Smail Krivić jedini je ramazanski tobdžija u Sarajevu. Još od 1997. godine Smail svaku noć mubarek-mjeseca ramazana s bedema vratničke Žute tabije pucnjem iz topa označava vrijeme iftara. Naša ekipa posjetila je ovo mjesto, na kojem se, tradicionalno, u vrijeme ramazana okupe brojne Sarajlije s djecom, ali i turisti, kako bi posvjedočili topovskom pucnju, koji, odjekujući cijelim gradom, označava kraj posta. 

Velika odgovornost

Smailu je ovogodišnji ramazan 19. po redu. Još nikada nijedan iftar nije propustio.

- Bilo da je kiša, sunce, toplo, hladno, ja sam tu. Velika je ovo odgovornost, ali i zadovoljstvo kad top opali. Drago mi je vidjeti mnogo ljudi ovdje, ali se ponekada i uplašim kad ih je mnogo - kaže Smail.

Svi posjetioci moraju biti udaljeni desetak metara od topa, mada, prema pravilu, niko ne bi smio biti na platou.

- Kad je toplo vrijeme, dođe dosta naroda, pogotovo djece. I onda je to teško kontrolirati. Čovjek se brine. Nikad se ništa nije desilo, ali opet moram biti oprezan. Ovo je ljudima atrakcija i ne možeš im sada tek tako zabraniti da budu tu – govori nam Smail dok priprema fitilj.

A sama priprema traje pet-deset minuta. Smail na Tabiju dolazi 20 minuta prije iftara. Top je uvijek spreman i namješten pod pravim uglom.

Sve pripremljeno

- Sve je pripremljeno, moje je samo da donesem bombu, spojim elektronski upaljač sa žicom i čekam vrijeme iftara. Top stoji pod takvim uglom da bomba, ukoliko ne eksplodira, padne u mezarje. No, to se još nikad nije desilo - kaže tobdžija Smail.

Radit ću ovo dok budem mogao

Sve dok ga bude služilo zdravlje, Smail će, kako kaže, obavljati ovaj posao. 

- Topovski pucanj postao je dio mene. Jer, mnogi u gradu čekaju da top opali pa da počnu jesti. Hvala Bogu, zdrav sam i radit ću ovo sve dok budem mogao. Zadovoljstvo je vidjeti okupljene ljude na ovom mjestu, odakle se pruža predivan pogled na grad. Nadam se da ćemo se još dugo družiti - kaže tobdžija Smail.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.