BIH

RADNIČKI BUNT Protesti rudara ispred Vlade FBiH 20. jula!

Sindikat zakazao datum demonstracija

A. HADŽIĆ

9.7.2015

Zbog teškog stanja u rudnicima Sindikat rudara FBiH 20. jula organizirat će mirne proteste pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu. Ovu informaciju jučer je u izjavi za „Dnevni avaz“ potvrdio i Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, navodeći da je odluka o protestu donesena na sjednici Upravnog odbora tog sindikata. 

Bez dogovora

Rudari su posljednjih sedmica vodili razgovore s vlastima o rješavanju nagomilanih problema, u sklopu kojih su tražili ulaganje u modernizaciju rudnika, a pojavila se ideja o tome da se novac izdvaja iz cijene električne energije. Ali, dogovor za sada nije postignut. 

- Protest je posljednje upozorenje vlastima na stanje u koje su dovedeni rudari i rudnici u FBiH. Mi smo Federalnoj vladi ponudili opciju kako da se izađe iz teške krize u koju su zapali rudnici, ali, nažalost, Vlada to ne prihvata. Naš prijedlog bio je da se iz cijene kilovat-sata proizvedene električne energije izdvoji jedan fening koji bi išao u svrhu modernizacije rudnika te da iz tih sredstava jedan dio ide za razvoj i modernizaciju rudnika, drugi dio za potrebe socijalno najugroženijih građana i treći dio da ide u Zavod PIO/MIO. Premjer Novalić i njegovi saradnici odbili su naše prijedloge - kazao nam je jučer Husić. 

On navodi da je „eksplozija rudarskog bunta“ na vidiku, što, kaže, ne bi nikome donijelo dobro. Zabrinut je, ističe, kako zbog teških uvjeta u kojima rudari rade i ne bude li reakcije države na njihove opravdane zahtjeve, teško da ko može predvidjeti daljnje poteze Sindikata rudara.

Htjeli i ranije

Rudari su ranije željeli svoje nezadovoljstvo izraziti na protestima, ali iz pijeteta prema Srebrenici i obilježavanja 20. godišnjice genocida, odlučili su da na proteste izađu tek 20. jula. 

Ne tražimo novac za plaće, nego da nas ne vade mrtve iz jama

- Ne znam ko je taj ko u ovakvim uslovima rada može garantirati sigurnost rudarima. Svi se iščuđuju kada se desi neka nesreća u rudnicima, ali niko od onih koji itekako dobro znaju odgovore, ne odgovara na pitanje zašto se nesreće dešavaju. Rudari ne traže novac ni za plate ni za neka druga davanja, traže da se poboljšaju njihovi uslovi rada, da ih iz jama i s kopova ne bi mrtve izvlačili – poručuje Husić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.