BIH

VUKOTA BRAJOVIĆ: Postao sam buntovnik bez razloga

Glumac, maneken i sin Voje Brajovića, za "Avaz"

Tijana ĐEVIĆ

27.3.2016

Vukota Brajović (37), sin legendarnog glumca Voje Brajovića, osim što je krenuo očevim stopama, veoma je uspješan na nekoliko polja. Oprobao se i kao scenarista, reditelj, maneken te kao modni bloger. Ipak, kako kaže, film je njegova najveća ljubav. U posljednje vrijeme njegovu pažnju najviše privlači pisanje. 

- Mislim da me strast prema filmskom stvaralaštvu nikad neće napustiti. Radim na nekoliko filmskih scenarija i nadam se da će nešto od toga uskoro ući u produkciju. Naravno, tu je i blog, a trudim se da budem aktivan i na društvenim mrežama – govori Brajović. 

Savremeni muškarac

Njegov blog zove se “Style by Vukota”, a zamišljen je prvenstveno kao “lifestyle blog”, sa posebnim akcentom na mušku modu.

- Pokrenuo sam ga prošle godine u saradnji s Vesnom Filipović, vlasnicom i urednicom jednog modnog portala, i od tada zajedno prezentiramo sve ono što bi moglo biti zanimljivo savremenom muškarcu - od stilskih prijedloga preko recenzija ručnih satova i najava filmova do interesantnih putopisa s akcentom na dobre hotele i sve ono što podrazumijeva luksuzno putovanje. Ponosan sam što smo za potrebe tog portala uradili seriju intervjua s utjecajnim ljudima iz oblasti mode i umjetnosti – govori Brajović.
 
Ovaj uspješni muškarac svoje fotografije redovno stavlja na društvene mreže, što izaziva veliku pažnju pripadnica ljepšeg spola. Ističe da svaka vrsta afirmacije godi.

- Činjenica da vas neko posmatra u pozitivnom svjetlu ne može a da ne prija, ali nikada nisam bio neko ko tome pridaje preveliki značaj. Bitnije je da neko prepozna ono što radite, da putem bilo koje vrste stvaralaštva doprete do ljudi. Tek ste onda uradili nešto zaista impozantno – smatra Brajović.
 
S obzirom na to da je uključen u modna dešavanja te da prati kako domaću, tako i svjetsku scenu, smatra da je moda, kao i sve ostalo, u popriličnoj krizi. Kaže da je teško baviti se nečim kreativnim ukoliko ne postoji industrija spremna da to isprati. 

- Ne mislim da modna publika ne postoji niti mislim da nemamo dovoljno kreativnih ljudi. Suštinski, problem je u nedostatku proizvodnje. Izuzetno talentirani dizajneri prisiljeni su da rade u zanemarljivo malim serijama, što onda utječe na cijenu, a svi znamo kakva je platežna moć u cijelom regionu. Ipak, raduje činjenica da se svake godine pojavi po nekoliko mladih dizajnera, koji prkose trenutku u kom su prisiljeni da stvaraju. Oni bude nadu da će ipak biti bolje – ističe Brajović.
  
Kada je riječ o filmskom interesiranju, Brajovića žanrovski posebno interesira horor. Oprobao se kao koscenarista i producent srbijanskog horor filma “Zona mrtvih”. Na njega su veliki trag ostavili reditelji Džon Karpenter (John Carpenter) i Dejvid Kronenberg (David Cronenberg). 

- Iako je žanr horora u popriličnoj krizi, ponekad se pojavi film koji ulije nadu da nije sve izgubljeno. Mislim da je prošlogodišnji pobjednik Festivala u Sidžesu, film “Boun Tomhok” vjerovatno najefektniji film eksploatacije u posljednjih dvadesetak godina, s Kurtom Raselom (Russell) u fantastičnoj glavnoj ulozi – govori Brajović.

Dodaje da je na našim prostorima ovaj žanr bio popularan te da su ostvarenja kao što su “Halloween”, “Carrie” ili “The Thing” imali veliku gledanost i u kinima te da su bili obavezna filmska lektira. No, smatra da je danas horor gurnut u zapećak, kao, uostalom, i kompletan američki B-film. 

- Nedavno su o tome debatirali vrhunski reditelji današnjice, na čelu s Ridlijem Skotom (Ridley Scott) i Tarantinom. Svi su se složili da su blokbasteri ubili američki srednjobudžetski film, a žanrovi su pretrpjeli najjači udarac. Horor je potonuo u krajnju ilegalu, budžeti su minimalni tako da nije ni čudo što je popularnost opala, i to ne samo kod nas – kaže Brajović.

Beskrajno ponosan

Kaže da mu očeva ogromna popularnost nikada nije predstavljala neki teret. 

- Na svog oca sam beskrajno ponosan i radujem se njegovom uspjehu kao što bih i svom. Kao klinac sam mislio da ću teško ponoviti njegov uspjeh i donio sam niz čudnih i pogrešnih odluka. Kako kažu, postao sam buntovnik bez razloga. To mi nije pomoglo u karijeri, ali prepoznatljivost prezimena je nešto što svakako ne škodi, naročito kad želite da prezentirate svoj projekt potencijalnim partnerima – govori Brajović.

Kaže da planira da angažira svog oca na nekom filmskom projektu te da je to i ranije imao u planu, ali da zbog Vojinih brojnih obaveza ranije nije došlo do saradnje. Nedavno je gledao izuzetan hrvatski film “Ti mene nosiš”, u kome Voja igra čovjeka oboljelog od Alzheimera u poodmaklom stadiju. 

- Efektno i potresno, utisci me još drže. A ako bi se uhvatili pozorišta, lista bi bila nepregledna. Nedavno je režirao svoju prvu predstavu “Voz”, duo dramu sa Sergejem Trifunovićem. Obojica su prosto fantastična - govori Brajović. 

U planu ima niz filmskih projekata i putovanja te dodaje da se privatni i poslovni planovi kod njega redovno prepliću.

- Uskoro će biti zanimljivih novosti na mom blogu. U planu je putovanje u Kan za vrijeme Filmskog festivala, a i povratak u Pariz je visoko na listi prioriteta. Paralelno s tim razvijam nekoliko filmskih projekata tako da me očekuje burna godina – govori na koncu Brajović.

Solidna kilometraža

Iako je konstantno na meti obožavateljki, Vukota je ipak u sretnoj vezi.
 
- Moja djevojka i ja već imamo solidnu kilometražu i drago mi je što na tom planu stvari funkcioniraju savršeno – kaže Brajović.  

Šta podrazumijevamo pod uspjehom

- Karijeru, nažalost, nisam gradio u inozemstvu, mada sam imao brojne ponude. Konkurencija napolju je, svakako, znatno veća tako da nema dileme gdje je lakše uspjeti. Pitanje je samo šta podrazumijevamo pod uspjehom – pojašnjava Brajović.

Filmovi i rokenrol muzika

Jedan Brajovićev dan izuzetno je dinamičan i ispunjen. Trudi se da ne propušta trening, nakon čega se posvećuje poslovnim obavezama i sastancima.

- Treninzi su mi kao neka droga bez koje ne mogu. Što se tiče relaksacije, trudim se da uvijek nađem vremena za gledanje filmova i rokenrol muziku. Iskreno, jedva čekam da prođe hladno vrijeme pa da se bacim na dugačke šetnje i džoging – navodi Brajović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.