BIH

Otrovi vrebaju iz igračaka!

Sve je duža lista nesigurnih predmeta s kojima najmlađi dolaze u kontakt

Amina NUHANOVIĆ

26.10.2016

Sve više proizvoda na tržištu i sve više proizvođača put do potrošača čine jednostavnijim, a kontrolu sigurnosti time znatno otežanom. Sve veći broj istraživanja navodi da opasnosti od raznih proizvoda potrošače vrebaju sa svih strana, ali ipak najviše kad su u pitanju dječije igračke i generalno proizvodi namijenjeni djeci.

Opasni sastojci koje igračke često sadrže neće, slažu se stručnjaci, ubiti, no neki od njih mogu biti itekako štetni. Opasne hemikalije koje se sve češće pronalaze u igračkama, dokazano je, mogu uzrokovati rak, izmijeniti genetski materijal, promijeniti hormonalni status i naštetiti plodnosti. 

Duga lista

Lista opasnih stvari s kojom djeca svakodnevno dolaze u kontakt predugačka je, što potvrđuju i podaci Agencije za nadzor nad tržištem BiH, gdje je navedeno da je u posljednjih pet godina s bh. tržišta povučeno i uništeno 11.461 komada dječijih igračaka. 

Za njih je utvrđeno da sadrže ftalate, koji su prema Odluci o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu zabranjeni u koncentraciji većoj od 0,1 posto mase plastificiranog materijala.

U navedenom periodu s tržišta BiH povučeno je i 1.715 komada igračaka za koje je utvrđeno da predstavljaju rizik od gušenja i povreda za potrošače, zbog prisustva lako odvojivih sitnih dijelova te visokog magnetnog fluksa. Na vrhu liste zabranjenih proizvoda definitivno su "otrovne lutkice". 

Najviše spornih proizvoda uvezeno je iz Kine, Turske, Srbije, Italije, Njemačke i Japana.

- U pogledu utvrđenog hemijskog rizika, igračke su sadržavale ftalate koji mogu izazvati alergije, toksični su za reprodukciju, mogu štetno utjecati na plodnost i plod te su endokrini diruptori, odnosno remete rad hormonskog sistema. Djeca su posebno osjetljiva na djelovanje ftalata jer se njihov hormonski i reproduktivni sistem tek razvija - navode iz Agencije.

Nadzor proizvoda

Agencija za nadzor nad tržištem u saradnji s nadležnim inspekcijama FBiH, RS i Brčko Distrikta BiH kontinuirano provodi nadzor neprehrambenih potrošačkih proizvoda na tržištu u pogledu sigurnosti. Kontrolu ovih proizvoda pri uvozu vrše nadležne inspekcije.

- Rezultati projekata nadzora koje provodi Agencija u saradnji s nadležnim inspekcijama pokazuju da stanje na tržištu u pogledu sigurnosti neprehrambenih proizvoda nije na zadovoljavajućem nivou. Potrebno je da poslovni subjekti koji se bave uvozom i distribucijom dječijih igračaka obrate pažnju na ispunjavanje svih propisanih sigurnosnih zahtjeva u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti djece u BiH – kažu iz Agencije. 

Skuplje nije sigurnije!

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH na naš upit da li skuplje znači sigurnije, potcrtavaju: 

- Informacija o cijeni proizvoda ne mora nužno biti parametar koji ukazuje da li je neki proizvod opasan ili ne – kažu stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.