BIH

Čengić u panici, pokušava se spasiti i pritiscima

Piše: S. Degirmendžić

16.6.2017

Predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH Hasan Čengić u panici je otkako je dobio informaciju da se do sada 58 od ukupno 87 sabornika Sabora IZBiH pismeno izjasnilo da želi njegovu smjenu s mjesta predsjednika Sabora IZBiH. Kako je „Avazu“ potvrdilo više sabornika, Čengić na sve načine pokušava utjecati na to da zahtjev za vanrednu sjednicu Sabora, na kojoj bi mu trebalo biti izglasano nepovjerenje, ne bude zvanično predat.

Ključni dokumenti

Prema tvrdnjama naših sagovornika, Čengić, zajedno s Jusufom Zahiragićem, predsjednikom Ustavne komisije Sabora i njegovim bliskim prijateljem, čiju smjenu sabornici, također, traže, prvenstveno pokušava u onim sabornicima koji do sada nisu potpisali pismenu izjavu za njegovu smjenu naći saveznike za realizaciju plana koji bi ga ostavio na poziciji.

- Čengić sad pokušava uvjeriti onu manjinu od 29 sabornika, koja još nije potpisala izjavu, što ne znači da ga podržavaju, da je sve što je radio, uključujući izmjene na ključnim dokumentima koji reguliraju rad muftijstava i Rijaseta, u cjelini radio u našem interesu, što neki od njih pokušavaju prenijeti nama koji smo potpisali izjavu - kaže jedan od sabornika.

Također, naši sagovornici ističu da je Čengić, kada je vidio da nema nikakve šanse da se svojim ponašanjem i stavovima, koji nisu u skladu s funkcijom koju obavlja, stavi iznad reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i da ugrozi njegov nesporni autoritet, pokušao s drugim metodama.

- Bilo je nekih pokušaja koji se mogu podvesti pod pritisak, pogotovo u onim muftijstvima koja su prva stala iza reisa i prozrela Čengićeve namjere da uzme sebi nadležnosti Rijaseta i reisa. O svemu tome ćemo govoriti na toj vanrednoj sjednici, koju i tražimo zbog problema i nećemo odustati od naših zahtjeva - kaže naš izvor.

Lobiranja i iftari

Čengić za lobiranja koristi i susrete na iftarima tokom ramazana, a sa svojim prijateljima razrađuje strategiju kako da ostane na poziciji predsjednika Sabora.

Zanimljivo je da je na nedavnom iftaru koji je organizirala Ambasada Turske u BiH Čengić, umjesto sa zvaničnicima Islamske zajednice, bio smješten za sto s policijskim čelnicima. Najviše vremena proveo je u razgovoru s Aljošom Čamparom, ministrom unutrašnjih poslova FBiH. Inače, Čampara je bivši sabornik, a s Čengićem ga veže i zajednička vizija vladavine pet porodica u BiH, osim kojih su, uz njihove dvije, i ona Bakira Izetbegovića, aktuelnog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA.

Istom iftaru prisustvovao je i reis Kavazović, ali njemu je društvo pri iftaru pravio turski ambasador Haldun Koč i bio je dosta udaljen od stola za kojim je sjedio Čengić.

Podsjetimo, Čengić se nalazi na „crnoj listi'' SAD, zbog čega mu je navodno nedavno uskraćena viza za odlazak na umru u Saudijsku Arabiju.

Pokušaj približavanja reisu

Inače, kako se bliži kraj ramazana, nakon čega se očekuje zvanična predaja zahtjeva za smjenu, saznajemo da se Čengić pokušava i lično i putem posrednika približiti reisu Kavazoviću da bi kod sabornika stvorio privid da su problemi koji su kulminirali na posljednjoj sjednici Sabora riješeni. No, činjenica da ni na nedavnom iftaru u Ambasadi Turske predsjednik najvišeg izvršnog i predstavničkog tijela IZBiH i njen čelnik nisu zajedno iftarili dovoljno govori koliko Čengić ima uspjeha u tome. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.