BIH

Bodo Veber za Avaz.ba: Nakon izbora neće se promijeniti odnos Njemačke prema BiH i podrška na EU putu

E. MASLO

25.9.2017

Nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj moglo bi se reći - na Zapadu ništa novo, s obzirom na to da je Angela Merkel, očekivano, osvojila četvrti uzastopni mandat, što je  bilo i više nego očekivano. 

No, Hrišćansko-demokraskoj uniji (CDU) tek predstoji mukotrpan posao u vezi  buduće vladajuće koalicije u koju će morati da uđu sa najmanje dvije partije, uzimajući u obzir da je Martin Šulc već poručio da njegov SPD odlazi u opoziciju.

Koalicija CDU-CSU osvojila je 32,9 posto glasova, znatno manje nego što su predizborne ankete predviđale čime su im otežane šanse da lako sastave novu vladu.Nakon Hitlera

Njemački Bundestag broji 631 mjesto, a CDU će zauzeti 218 poslaničkih mjesta. Angela Merkel poručila je da njena partija sigurno neće sastavljati vladu sa krajnjom desnicom i ljevicom.

Treba podsjetiti da prvi put nakon Hitlerove Njemačke ultradesničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD) ušla je paralment kao prva ultradesničarska stranka u Bundestag još od 1945. godine.

Njemački politički analitičar i ekspert za njemačku i EU politiku na Balkanu Bodo Veber ( Weber) za Avaz.ba komentirao je jučerašnje izbore rekavši da je, s obzirom na ankete, došlo do određenih iznenađenja.

- Jedno iznenađenje je to da je stranka kancelarke Angele Merkel doživjela pad, i to najveći od svih stranaka. Drugo iznenađenje je rezultat AfD. Što se tiče ulaska ultradesničara u skupštinu, to je historijski rez i direktna posljedica izbjegličke krize 2015. godine – kazao je Veber.

On je istakao da, nakon jučerašnjih izbora, neće se promijeniti odnos Njemačke prema BiH. Rekao je da ulazak ultradesničarske stranke neće utjecati na vanjsku i evropsku politiku Njemačke.

- Prvo iz tog razloga ne vidim nikakve promjene što se tiče odnosa Njemačke prema BiH i podršci ka evropskom puta. I prije izbora je bilo jasno da će potencijalne koalicijske partnere, odnosno stranke koje će ući u novu vladajuću koaliciju, među njima nema značajnije političke razlike, što se tiče gledanja na politiku proširenja Evropske unije. Možemo očekivati potpuni kontinuitet. No, vlada će se morati suočiti s krizom političkih inicijativa prethodne vlade u regiji, uključujući Njemačko-britansku inicijativu. Treba imati u vidu da će do tada, izborna kampanja uveliko uzeti maha u BiH. Ona je uistinu krenula i početkom ove godine, tako da ne mislim da ćemo vidjeti neku ozbiljniju evropsku inicijativu BiH - rekao je Veber.

Moguće kombinacije

Upitan da prokomentira moguće kombinacije u vezi sastavljanja vladajuće koalicije u Njemačkoj, Veber je kazao da nema puno opcija.

- Imali smo jasno najavu socijaldemokrata da ne stoje na raspolaganju novoj koaliciji. Ostaje samo Jamajka koalicija, sastavljena od CDU, liberala iz FDP i Zelenih, a sve to će sigurno duže trajati. Postoji i opcija, ako se stranke ne dogovore, da se ide na druge izbore, ali tradicija njemačkog parlamentarizma to ne poznaje jer se nikada do sada nije desilo – potcrtao je Veber.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.