BIH

Opasne namjere operativaca Iranske revolucionarne garde u BiH

Tekst pod naslovom „Širenje suradničke mreže: Iranski špijuni, nakon Fikreta Muslimovića, uspostavili suradnju i sa vođom vehabija iz Gornje Maoče Nusretom Imamovićem“ „Slobodna Bosna“ objavila 25. oktobra 2012. godine

Piše: E.D.A.

27.9.2017

Sve do prošle godine, kada je ugašen i potpuno pao pod utjecaj Bakira Izetbegovića, nekada najomraženije, a danas najomiljenije ličnosti Senada Avdića, sedmičnik “Slobodna Bosna” (SB) redovno je izvještavao o opasnostima radikalizacije u našoj zemlji. 

Persone non grata

Faksimil teksta “Sarajevo je dom za radikalne islamiste” koji je „Slobodna Bosna“ prenijela 21. maja 2013.

Tako je tokom 2012. godine taj magazin među prvima problematizirao prisustvo iranskih špijuna u BiH. Upravo ovaj problem je, podsjetimo, riješio tadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je nakon imenovanja na tu dužnost 2013. poduzeo niz izuzetno značajnih koraka koji su, između ostalog, rezultirali sprečavanjem odlazaka bh. državljana na strana ratišta te proglašavanjem dvojice iranskih diplomata personama non grata. 

O čemu se radilo ponajviše se može saznati iz arhiva “Slobodne Bosne” koja je objavila da su bh. vlasti samo u prvih šest mjeseci 2012. godine odobrile ulazne vize za 200 iranskih biznismena, od kojih većina u BiH nije imala nikakvih poslovnih kontakata.

Pod naslovom „Širenje suradničke mreže: Iranski špijuni, nakon Fikreta Muslimovića, uspostavili suradnju i sa vođom vehabija iz Gornje Maoče Nusretom Imamovićem“, „Slobodna Bosna“ u broju od 25. oktobra 2012. godine podsjeća da je tada, nakon otkrića SB-a, i srbijanski dnevni list „Press“ objavio tekst o dolasku 200 iranskih agenata.

- Pozivajući se na izvore iz obavještajno-sigurnosnih službi, novinari „Pressa“ tvrde da su operativci Iranske revolucionarne garde u BiH stigli s opasnim namjerama, i da su uspostavili kontakte s vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusretom Imamovićem. Znakovito je, međutim, da su se, prema navodima „Pressa“, s radikalnim Imamovićem sastala dvojica iranskih špijuna koji u BiH borave kao “kulturni radnici“ - Hamid Roughani i Sohrab Jadidi, za koje smo ranije objavili da se redovito sastaju s

nekoć najutjecajnijim vojnim obavještajcem Fikretom Muslimovićem - pisala je „Slobodna Bosna“ 25. oktobra 2012. godine. Podsjetimo, Muslimović je i danas jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića. 

Tekst pod naslovom „Širenje suradničke mreže: Iranski špijuni, nakon Fikreta Muslimovića, uspostavili suradnju i sa vođom vehabija iz Gornje Maoče Nusretom Imamovićem“ „Slobodna Bosna“ objavila 25. oktobra 2012. godine

Upozorenje vlastima 

Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 21. maja 2013. godine, „Slobodna Bosna” prenijela je tekst Jadranke Jureško-Kero, dopisnice “Večernjeg lista” iz Njujorka, pod naslovom “Sarajevo je dom za radikalne islamiste”:

- „Večernjakovi“ izvori u State Departmentu potvrđuju da su američki i britanski veleposlanici u Sarajevu upozorili bosanske dužnosnike da "ohlade" svoje veze s Iranom jer njihova budućnost nije Teheran, nego Europska unija.

Washington je izgubio strpljenje kad je magazin „Slobodna Bosna“ izvijestio da je tijekom 2012. odobreno "200 viza za iranske poduzetnike" koji su posjetili Bosnu. U njihovu društvu bio je i iranski diplomat kojeg su potom pratile izraelske tajne službe i otkrile da je posjetio Tajland, Gruziju i Indiju, sva mjesta gdje su potom napadnuti izraelski građani - potcrtano je u tom tekstu otprije četiri godine.

Surogati El-Kaide i Hezbolaha na Balkanu

- Teroristički napad na autobus s izraelskim turistima u Bugarskoj 18. srpnja 2012. posljednji je u nizu smrtonosnih incidenata na Balkanu koje su počinili islamistički ekstremisti uvježbani u vojnim kampovima u Bosni. Prije toga u Skoplju su ubili pet ljudi, a 2011. vehabije su napale američko veleposlanstvo u Sarajevu. U 2010. srpska policija otkrila je terorističku ćeliju u planinskoj regiji Sandžak koja je planirala napad na zapadna veleposlanstva u Beogradu.

Amerika i druge zapadne zemlje dugo su ignorirale postojanje surogata Al-Qa'ide i Hezbollaha na Balkanu. Financiraju ih Iran i Saudijska Arabija. Za radikalne islamiste Sarajevo je "dom", a tamo je i najveće iransko veleposlanstvo u Europi koje postaje središnje mjesto, nešto poput Berlina tijekom Hladnog rata – komentirao je za „Večernji list“ Gordon Bardoš, američki stručnjak za Balkan, koji često objavljuje tekstove o bosanskim vehabijama koji su prijetnja sigurnosti jugoistočne Europe - prenijela je “Slobodna Bosna” 21. maja 2013. godine.

(Sutra: ”Slobodna Bosna”: Kako je u BiH 2012. godine doputovalo blizu 200 „iranskih biznismena“, a da od investicija nije bilo ni traga)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.