BIH

Snažna bomba s prilično dobrim "prigušivačem"

E. D. A.

5.3.2018

Kako smo i najavili, u nastavku feljtona podsjećamo na tekst koji je 24. marta 2000. godine objavio sedmičnik „Dani”, donoseći tada ekskluzivne detalje „nesretnog slučaja” koji se dogodio 10. marta 2000. kada je u zgradi Predsjedništva BiH jedan pripadnik Jedinice za zaštitu Predsjedništva BiH ustrijelio drugog.

Strogo pov.

- Pucnji u Predsjedništvu BiH! Snažna bomba, a s prilično dobrim "prigušivačem" - tako nekako je zazvučala ova vijest koja je potpuno zatvorenim i tajnim kanalima "emitirana" nešto prije Bajrama. Krug u kom je informacija opticala bio je jako uzak, ali i u tako suženom "toku" počeli su da kruže "detalji" o pucnjavi u ulici Musala broj 9, u zgradi smještenoj u saobraćajnoj zoni s posebnim odobrenjem

O pucnjima koji su se čuli s jutra 10. marta "javnost" nije mogla doznati ništa. Stvar je, čini se s razlogom, dobila predznak strogo pov. Naime, jedan Izetbegovićev bodyguard, kako nam je rečeno, upucao je svog kolegu, također bodyguarda, i to u zgradi Predsjedništva BiH. U ovoj pucnjavi jedan je ozbiljno ranjen i odmah otpremljen u bolnicu, gdje je na liječenju.

Filmska priča

"Štićenik", predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, bio je sljedeći detalj, osobno je vidio obračun dvojice članova Jedinice za zaštitu Predsjedništva BiH - između dvojice "bisera", Naneta i Brace, koji se dogodio u petak, par sati prije džume. Zbog svog startnog predznaka strogo pov. ova, na momente filmska priča skrenula je još više pažnje i još jače raspaljivala maštu "počašćenih" slušalaca. O svemu je, čulo se, obaviješten i IPTF, koji je sačinio izvještaj o ovom slučaju. Više od ovoga u ovom "kanalu" se nije moglo doznati.

U toku bajramskih blagdana „Dani” su uspjeli otkriti detalje o pucnjavi u zgradi Predsjedništva BiH u kojoj je ranjen "biser" Mirsad Dedić s nadimkom Braco, koga je u petak, oko devet i trideset ujutro, kalibrom 9 milimetara, ustrijelio također "biser" Alen Kominlija, poznatiji po nadimku Nane – objavili su „Dani” 24. marta 2000.

Tekst "Dana" od 24. marta 2000. godine u kojem su otkriveni detalji pucnjave u Predsjedništvu BiH

MUP KS: Teške povrede usljed nestručnog rukovanja oružjem

- U petak, 10. marta ove godine oko devet sati i trideset minuta, u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alen Kominlija je usljed nestručnog rukovanja oružjem, prilikom čišćenja službenog pištolja marke "Glock", ispalio jedan metak čije je zrno pogodilo Mirsada Dedića u lijevu nogu nanijevši mu teške tjelesne povrede. Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a kompletan materijal predat je nadležnom tužilaštvu - stajalo je u zvaničnom saopćenju koje su „Dani” dobili od MUP-a Kantona Sarajevo i prenijeli u tekstu 24. marta 2000. godine.

(Sutra: Šta je pogođeni predsjednikov tjelohranitelj ispričao „Danima”)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.