BIH

Bajazit Jašarević nelegalno zadužio TK za 3 miliona KM?!

Suljkanović: Zaobiđene procedure | Jašarević: Bio na čelu Vlade TK

Piše: E. Sk.

7.3.2018

Vlada Tuzlanskog kantona održala je jučer vanrednu sjednicu na kojoj je prihvaćen tekst informacije Ministarstva finansija u vezi s aktom Advokatskog društva „Arslanagić Elmir & CO“ Sarajevo koje traži plaćanje duga po mjenici u iznosu od 178.385 KM.

Naplaćen iznos

Mjenični dug, kasnijim uvidom u raspoloživu dokumentaciju, odnosi se na 2003. godinu, kada je Vlada TK, kojoj je na čelu bio Bajazit Jašarević (SDA), aktuelni direktor „Elektroprivrede BiH“, na misteriozan način podigla kredit u iznosu tri miliona KM.  

- Ministarstvo finansija nije moglo znati za mjenični dug, jer su prilikom podizanja kredita zaobiđene sve zakonom propisane procedure i obaveze. Kredit je podigla tzv. kćerka firma Fabrike sode Lukavac na ime revitalizacije fabrike - kaže Jakub Suljkanović, premijer TK.

Na poseban račun Vlada je 2003. deponirala tri miliona KM kao garanciju banci, a prema saznanjima premijera Suljkanovića, banka je cijeli iznos kredita naplatila još 2007., iako je dogovoreno da otplata kredita traje 15 godina uz grejs period od tri godine.

Zaštita imovine

- Zbog činjenice da podizanje kredita, prebacivanje sredstava i njegova otplata nisu išli redovnom procedurom, Ministarstvo finansija nije moglo znati ništa više o tim transakcijama. Vlada će zatražiti od Kantonalnog pravobranilaštva Tuzla da u vanparničnom postupku pred nadležnim sudom iskoristi sva pravna sredstva u zaštiti imovine i imovinskih interesa TK, kao i da informaciju o tome proslijedi nadležnim organima radi provjere eventualnog postojanja krivičnog djela i odgovornosti - kaže premijer Suljkanović.

Potencijalna opasnost  

Potencijalna opasnost po budžet TK predstavlja činjenica da Advokatsko društvo „Arslanagić Elmir & CO“ u svom posjedu ima 15 mjenica čija je ukupna vrijednost tri miliona KM. I mimo te potencijalne opasnosti po budžet TK, Kantonalno tužilaštvo moralo bi ispitati ulogu tadašnjeg premijera Bajazita Jašarevića, koji se, očito, nije pridržavao zakonskih procedura i obaveza, a njegov nesavjestan rad u službi mogao bi građane Kkantona koštati još tri miliona KM?!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.