IZBORI

Ko su kandidati za kantonalne skupštine

Piše: K. KEŠMER

8.8.2018

Nekoliko stotina kandidata prijavilo se kako bi popunilo 289 mandata u skupštinama kantona u Federaciji. Iz ovjerenih kandidatskih lista koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH jučer objavila može se zaključiti da su stranke najviše kandidata stavile upravo na kantonalne liste.  

Univerzitetski profesori

Kao i na listama za više nivoe vlasti, Savez za bolju budućnost i na one kantonalne stavio je nova lica, prepoznatljive, uspješne i već dokazane kadrove. Kada je u pitanju Sarajevski kanton, nosilac SBB-ove liste je Mirvad Kurić, aktuelni ministar kulture i sporta KS.

Slijede Jasna Duraković, ugledna univerzitetska profesorica, Zvonko Marić, aktuelni i vrlo aktivni poslanik u Skupštini KS, zatim Bilsena Šahman i Samir Čajić. Na listi za KS su još i glumica Jasminka Beri, aktuelni ministri pravde, socijalnih pitanja i unutrašnjih poslova Mario Nenadić, Amela Dautbegović i Vedran Mulabdić. Na listi je i umjetnik Sulejman Memo Haljevac.

Kurić: Nosilac liste za KS / Vuković: Na listi za TK

Listu za Skupštinu Unsko-sanskog kantona (USK) nosi Agan Bunić. Iza njega su, između ostalih, Ifeta Kadić, Dinko Bećirspahić, Admir Mušanović i Zrinka Rošić, dok listu za Posavski kanton predvodi Senad Ahmetović. Slijede Rešida Beširović, Asmir Kabaklić, Eldina Kukuljević i Hajrija Musić.

Nedžad Hamzić nosilac je liste za Tuzlanski kanton. Na drugom mjestu je Lejla Vuković, koja je i članica Predsjedništva SBB-a. Na listi su još i Jasmin Rahimić, Zlatan Muratović, Zerina Hadžić... Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton, listu predvodi Ismet Sarajlić, a slijede Meldina Ugarak, Ermin Čehić, Nusreta Porobić i Zlatan Hadžić.

Muradif Kanlić, Armina Marić, Nihad Gabela, Meho Mašala i Jasmina Kusturica predvode listu za Bosanskopodrinjski kanton, dok Almir Švago, Edina Hrustić, Dežal Bilanović, Tarik Šečić i Mubera Duraković nose listu za Srednjobosanski. Listu za Hercegovačko-neretvanski kanton nosi Osman Macić, a prate ga Nermina Frenjo, Goran Ćurić, Nermin Vrtić i Minela Turkić.

Kada su u pitanju liste SDA, uz nekoliko novih lica, uglavnom se mogu pročitati stari kadrovi. Listu za KS predvodi načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, slijede ga Jasmina Bišćević-Tokić, Mirza Čelik, Aljoša Čampara, aktuelni ministar unutrašnjih poslova FBiH, zatim Amra Hasagić, Mahir Dević, a na listi je i Sabahudin Delalić.

Čelik: Na listi za KS

Almin Handanagić, Zinajda Hadžić, Hadis Jusić, Mehmed Mahmić i Naila Muratović predvode listu za Skupštinu USK, dok su Anes Osmanović Vedrana Nišlić, Alija Kusur, Mehmed Memišević i Nasiha Torić na čelu liste za Posavski kanton.

Smijenjeni premijer Bego Gutić na čelu je liste za TK. Slijede ga Fahrudin Skopljak, Hasiba Kurtić, Zumra Begić, Suvada Džuzdanović. Hamzo Smajić vodi listu za ZDK, a iza njega su Selvedina Sarajlić-Spahić, Ramo Pivić, Sejad Zaimović, Emira Drnda-Čičeklić, a na listi je i Jasmin Duvnjak.

Listu za BPK vode Aida Obuća, trenutni zamjenik ministra finansija BiH Mirsad Žuga, Nijaz Musić, Alma Delizaimović, Nedim Pršeš, a Tahir Lendo, Melisa Musa-Šijak, Amir Šečibović, Amer Mrako i Nedžad Tolja predvode listu za SBK.

Haris Špago, Irma Memidžan, Ajdin Teletović, Elvedin Grcić i Alisa Hadarović prvih je pet na listi za HNK, dok za Skupštinu Livanjskog kantona SDA nudi Hikmeta Hodžića, Šerifu Đugum, Jasenka Tufekčića, Arifa Kovačevića i Danijelu Ćefo.

Ž4 = Podmlađene liste

S podmlađenim listama na izbore je ove godine krenuo i SDP. Listu za KS predvodi iskusna parlamentarka Segmedina Srna-Bajramović, slijede je Samir Suljević, Igor Stojanović, Ana Sokolović, Damir Filipović, Enid Tahirović i Novka Agić.

Bajramović: Iskusna parlamentarka

Muhidin Šertović, Fatka Kulenović, Razim Halkić, Mersad Draganović, Dajana Grgić prvih je pet na listi za USK, dok listu za Posavski kanton predvode Damir Hamidović, Firekta Babić, Admir Bulić, Mirsad Ahmetović i Maja Rakić. Tuzlansku listu vode Dževad Hadžić, Amila Hodžić, Slađan Ilić, Husein Tokić i Azra Okić, a za ZDK Jasminko Kapić, Maida Tanović, Mladen Simić, Vedran Kaser i Branko Trogrlić.

Nosilac liste za BPK je Emir Frašto. Slijede ga Vesna Nemec-Klisura, Suad Došlo, Ernest Imamović i Belkisa Vehabović. Sifet Mrkonja nosilac je liste za SBK, a iz njega su Željka Bošnjak, Senad Selimović, Admir Škandro i Ljubinka Atanasijević.

Aner Žuljević, Vesna Saradžić, Ismet Lulić, Ifeta Ćesir-Škoro i Mario Šimović predvode listu za HNK, dok je Ivan Herceg jedini na listi za ZHK. Prvih pet na listi za Livanjski kanton su Jugoslav Brdar, Amina Smajić, Momčilo Bajić, Avdija Đugum i Elvira Jandrić.

Koga je kandidirao HDZ

Herceg: Predvodi listu za HNK

Kada je u pitanju najjača stranka s hrvatskim predznakom, HDZ, njenu listu za USK predvode Tomislav Dujmović, Marija Bubulj, Jozo Ćurić, Saša Sokać i Ana Šimić. Ivo Tadić, Vedrana Dugonjić, Pero Mamić, Andrej Kajić i Sandra Komšo prvih je pet na listi za ZDK. Nosilac liste za TK je Danijel Nikolić, a slijede ga Suzana Petrović, Ivica Kovačević, Mladen Mišić i Vesna Mijić. 

Ilija Nakić, Zdenka Džambas, Josip Kvasina, Suzana Krišto i Marko Saraf predvode listu za Skupštinu SBK, dok listu za HNK predvode Nevenko Herceg, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović i Đuro Prkačin.

Kada je u pitanju KS, HDZ je, između ostalih, kandidirao Dražena Trlina, Anu Rašo, Zdenka Markovića, Adrijanu Zarinković i Draganu Pranjić. Ivan Jozić, Anita Batarilo, Ivan Ivić, Tihana Krželj i Stipan Šarac predvode listu za Livanjski kanton.

Koga je na kantonalne liste stavila PDA

Suljkanović: Aktuelni premijer TK

Novoformirana stranka PDA, s Mirsadom Kukićem na čelu, formirala je liste za četiri kantonalne skupštine. Listu za Posavski kanton predvode Mujo Puzić, Emina Hadžidedić, Nusret Saltović, Emina Nišlić i Dino Hasanbašić, dok za TK, gdje je i sjedište stranke, listu predvode Senad Alić, Zineida Avdibegović, Jakub Suljkanović, aktuelni premijer TK, Narcisa Šiljegović i Suad Salibašić. 

Listu PDA za ZDK predvode Kemal Šišić, Mirzeta Sinanović, Nedžad Artuković, Šefik Šeper i Jasna Kepić, za SBK Zajim Džuzdanović, Elma Dautbegović, Nikola Simić, Mirsad Kilim i Aldina Jusić.

Faris Backović i Mirza Sakić na listama BPS-a

Semir Halilović: Na listi za Skupštinu KS

Kandidatske liste za pet kantona predao je BPS. Tako listu ove stranke za TK predvode Mirza Sakić, Edisa Trumić, Rašid Vildić, Arif Imamović i Ljiljana Hodžić. Za Skupštinu ZDK, stranka Sefera Halilovića kandidirala je, između ostalih, Mehmeda Rahmanovića, Ružu Lajković, Senada Traku, Safeta Alibegovića i Albina Ćatića.  

Jasmin Sadiković, Zanira Bardak, Semir Pleh, Medina Salihspahić i Midhat Hodžić predvode listu za BPK, dok Adnan Velagić, Maja Marić, Jasmin Kazazić, Alma Arnaut i Adnan Džumhur vode listu za HNK.

Nosilac liste za Skupštinu KS je Semir Halilović, a slijede ga Aldina Rovčanin, Jasmin Šaljić, Nafija Zornić i Almir Špiodić, a na listi se nalazi i Faris Backović, sin Zaima Backovića, poznatog komandanta Armije RBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.